CO2-neutral affalds-energi 2030

Også i 2030 vil der være restaffald, der ikke kan genanvendes eller genbruges. Derfor er der fortsat brug for affaldsenergien. Men den skal være CO2-neutral, og det bliver den ved at vi genanvender mere plastik, øger energieffektiviseringen og sætter ind med CO2-fangst og nyttiggørelse.

Affaldsenergien er bindeleddet mellem den cirkulære økonomi og fremtidens grønne energisystem. Den fungerer som en slags "afløb" for det restaffald, vi ikke kan genanvende. Enten fordi det indeholder miljøskadelige stoffer, vi ikke vil have i nye produkter, eller fordi affaldet forringer kvaliteten i genanvendelsen. Anlæggene sikrer rene materialestrømme.

Det lyder og er godt for miljøet, men vi kommer ikke uden om, at anlæggene også udleder CO2. Cirka 40 procent af affaldet er fossilt og skyldes blandt andet plastik, udtjente tekstiler og malingrester. Alt i alt udleder anlæggene 1,4 millioner ton fossilt CO2, hvilket svarer til 2,9 procent af den samlede danske CO2-udledning.

Derfor har vi netop lanceret udspillet ’CO2-neutral affaldsenergi 2030’. Konkret handler det om tre initiativer: Vi skal genanvende endnu mere plastik, øge energieffektiviseringen og sætte ind med CO2-fangst og nyttiggørelse. CO2'en skal ikke blot lagres, men på længere sigt bruges til højværdi-formål såsom syntetisk brændstof til flyindustrien.

Lykkes vi med alle tre initiativer, kan vi levere 5,5 procent af den CO2-reduktion på 70 procent, som man fra politisk side ønsker at indfri i 2030.

Vores udspil er en udstrakt hånd til regeringen, klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen og Folketinget. Vi vil gøre vores, men det kræver stabile rammer med plads og rum til at drive den grønne omstilling. Vi ønsker at tage ansvar og samarbejde om at bidrage til at realisere klimaambitionerne.

Udgivelse

Reno nord - affaldsenergi
Udgivet
Oktober 2019

Kontakt

hanne johnsen
Specialkonsulent
2347 2678