Vejle: REFLOW – reduktion, genbrug og genanvendelse af plast

Vejle Kommune er indstillet til Brancheforeningen Cirkulærs Verdensmålspris 2020 for sit Reflow-projekt, der gemmen borgerinvolvering og samskabelse skal reducere plastforbrug og styrke genbrug og genanvendelse.

reflow om plastik i vejle

Projekt REFLOW handler om, hvordan vi alle kan blive bedre til at reducere, genbruge og genanvende ressourcerne i plast. Projektet arbejder bottom-up, dvs. med udgangspunkt i lokale og konkrete udfordringer med plast i Vejle Vestby, hvor en lang række forskellige typer af interessenter involveres i at skabe nye løsninger. Med REFLOW skaber vi en større bevidsthed og viden om cirkulær økonomi og plast på et lokalt niveau.

Gennem en plastanalyse på 7 konkrete testsites i Vestbyen, er der allerede skabt forandringsagenter, som sammen med internationale eksperter samskaber nye løsninger og prototyper ud fra anbefalingerne i plastanalysen. I

Vestbyen står både offentlige institutioner, private virksomheder og iværksættere samt borgere sammen om at løfte forandringen og sprede bevidstheden om, hvorfor cirkularitet og sortering – og dermed genanvendelse - af plast er vigtig.

Indsatsen bygger på Vestbyens mangfoldighed. Her bor mange forskellige typer af beboere med forskellige nationaliteter, små specialforretninger, iværksættere samt kommunale institutioner. I Vestbyen står man sammen og handler i fællesskab, fremfor kun at snakken. Det er der brug for, når vi skal ændre gamle tankemønstre.

Næste skridt i projektet er gennem events i Spinderihallerne, som også ligger i Vejle Vestby, at udforske nye måder at samskabe og inddrage mennesker i den cirkulære omstilling gennem kunst-eksperimenter. I eventsne kan man som borger lære nyt om plast-genanvendelsesprocesser, sortering af plast og bioplast ved at eksperimenterer gennem kunst og materiale-udforskning.  

Projektet i Vejle er en del af det internationale REFLOW-projekt finansieret EU-Horizon midler. I projektet deltager også Paris, Berlin og Amsterdam.

Resultater:

  • REFLOW har medvirket til at skabe øget bevidst blandt de 5.000 borgere i Vejles Vestby om sortering, plastgenanvendelse og cirkulær økonomi.
  • 7 testsites bestående af kommunale enheder, private aktører og en boligforening arbejder i dybden med plastik som ressource. På sigt vil disse sites nedbringe deres plast-aftryk ved bedre indkøb, bedre sortering samt højere grad af genanvendelse.
  • REFLOW tager udgangspunkt i Spinderihallerne, og det har smittet af på husets øvrige projekter og tiltag, som fx fokus på bioplast i FabLab, det cirkulære i eget hus, og drøftelser af hvordan verdensmålene skal være en større del af vores praksis og strategi.
  • Projektet har præget Vejle kommunes erhvervspolitik 2020-2025 med indsatsområdet ”Vi udvikler os sammen”, hvor projektet er et eksempel på et living lab, hvor vi skaber rammerne for dialog og samarbejde til nye løsninger inden for plast – både lokalt, regionalt og internationalt.
  • Kommunens erhvervspolitik indeholder fokusområderne resiliens og bæredygtighed, hvor REFLOW medvirker til at styrke opmærksomheden og brugen af verdensmålene i kommunens arbejde

Relevante verdensmål

9: Industri, innovation og infrastruktur.
11: Bæredygtige byer og lokalsamfund
12: Ansvarligt forbrug og produktion
14: Liv i havet
17: Partnerskaber for handling