Debat: Verdensmål forpligter til grøn optimisme

FN’s 17 verdensmål sætter en ambitiøs ramme for, hvordan klodens og Danmarks problemer skal løses. Regeringen kommer snart med sin handlingsplan for, hvordan Danmark selv skal leve op til målene. Brancheforeningen Cirkulær arbejder allerede aktivt med mange af målene, og ser et stort potentiale i yderligere samarbejde på tværs mellem kommunale forsyninger, staten og private virksomheder.

Verdensmål

Mads Jakobsen, formand, Brancheforeningen Cirkulær, borgmester i Struer (V).

Vi har i dag en kronet forsyningssektor, som skaber sikkerhed for, at alle får rent vand i hanerne, varme ud af radiatoren, og at affaldet bliver hentet.

I Brancheforeningen Cirkulær bliver vi med glæde ved. Både fordi det lokalt giver rigtig god mening at håndtere affaldet, og fordi vi møder globale krav om at sikre en pålidelig, bæredygtig og robust infrastruktur af høj kvalitet – til en lav pris.

FN’s 17 verdensmål sætter en ambitiøs ramme for, hvordan klodens og Danmarks problemer skal løses. Og nu er tiden kommet til at sætte handling bag ordene. I Brancheforeningen Cirkulær kan vi hjælpe med mindst fem af de 17 nye verdensmål.

 
 
 

Danmark er dygtig til affald

I Brancheforeningen Cirkulær prøver vi på at skabe den mest effektive håndtering af affaldsressourcerne, vi arbejder på et stærkt samspil mellem by og land, vi genanvender mest muligt, og vi omdanner det, der ikke kan

Fem relevante verdensmål for affaldssektoren

Brancheforeningen Cirkulærs medlemmer og affaldssektoren generelt kan bidrage til at opfylde mindst fem af de 17 nye verdensmål:

  • Mål 7: Bæredygtig energi
  • Mål 9: Industri, innovation og infrastruktur
  • Mål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund
  • Mål 12: Ansvarligt forbrug og produktion
  • Mål 13: Klimaindsats

genanvendes, til miljøvenlig fjernvarme og elektricitet. På den måde erstatter man energiproduktionen fra fossile brændsler.

Når de kommunale affaldsselskaber sørger for, at ressourcerne bliver cirkuleret og brugt på ny, så er det ikke kun med en økonomisk gevinst for øje. Det handler i lige så høj grad om kommunernes samfundshensyn og ønske om at passe på vores klima og miljø. Det kalder vi den dobbelte bundlinje, og her skal tallene både være sorte og grønne.

Det er svært at være meget uenig med verdensmålene; hvem ønsker ikke fri adgang til skole eller udryddelse af fattigdom? På samme måde virker det helt oplagt at kæmpe for en forsyningssektor, der tager hånd om basale samfundshensyn.

Brug for danske forsyningsløsninger

Vores systemer beundres udefra, men herhjemme læner regeringen sig op ad McKinsey-konsulenter, der faktisk ikke ser fornuften i samfundshensyn. For dem er samfundshensyn lig ineffektivitet, og regeringen spiller med på den skrattende melodi. Men vi ser ingen ineffektivitet i de 2.400 nye job fra fjernvarmeudstyr, i de 17 mia. kr. fra eksport af vandløsninger eller i de 12 mia. kr., som eksporten inden for affaldshåndtering skaber i dag.

Potentialet er enormt. Men med forsyningsstrategien sættes vores resultater over styr, og de mål, vi i sektoren sætter for at gøre det endnu bedre, får lange udsigter.

Danmark er lige blevet kåret af Verdensbanken som det land i verden, der har de bedste betingelser for grøn energi. Men det er hverken den grønne realisme eller optimisme, der har ført os dertil. Det er årtiers hårdt arbejde for at styrke vores kollektive forsyning, der har ført til, at vi i dag står med medaljen på toppen af podiet.

Ser frem til regeringsudspil

Verdensmålene skal ikke kun rette sig mod udviklingsarbejde og eksport af klimateknologi. De handler også om, at hvert eneste land skal gøre en indsats for at blive bedre derhjemme. Derfor nytter det ikke noget kun at tale om verdensmålsfonde og systemeksport; verdensmålene kræver også nationale strategier for at gøre Danmark bedre.

Vi ser frem til, at regeringen fremlægger en plan, der sikrer, at vi lever op til FN’s nye verdensmål, og her kan I regne med Brancheforeningen Cirkulærs samarbejde.

For hvis regeringens grønne optimisme skal være andet end pæne ord, skal vi se flere bud på bæredygtige fællesskaber mellem staten og forsyningssektoren.

Debatindlægget er bragt i Jyllands-Posten 9. marts 2017.