Høringssvar: Pant bør indeksreguleres

Fantastisk at juice- og saftemballager allerede fra næste år bliver omfattet af pantsystemet. Men der er flere udviklingsmuligheder i pant, skriver Brancheforeningen Cirkulær i sit høringssvar.

Juice pantsystem

Allerede fra 2019 kan danskerne aflevere emballager, som der har været juice og saft i, i supermarkedernes pantautomater. Og det er en stor sejr for miljø og genanvendelse af især plastik, mener Brancheforeningen Cirkulær, som netop har sendt sit høringssvar til ændringen af pantbekendtgørelsen til Miljø- og Fødevareministeriet.

Brancheforeningen Cirkulær foreslog allerede sidste år en udvidelse af pantsystemet med netop juice- og saftflasker af plastik.

Der er dog fortsat masser af udviklingsmuligheder i pantsystemet, så det i endnu højere grad kan understøtte den cirkulære økonomi og hjælpe Danmark til at opfylde de kommende EU-mål om genanvendelse af emballage.

Pantsatser bør indeksreguleres

Brancheforeningen Cirkulær mener blandt andet, at en høj returprocent kan understøttes ved at indeksregulere pantsatserne med passende mellemrum.

Returprocenten på engangsemballage i Dansk Retursystem ligger i dag på ca. 90 procent og i EU forhandles lige nu et indsamlingsmål på plastflasker på 90 procent. Så på sin vis opfylder vi allerede det mål, men på den anden side kender vi ikke returprocenten på plastflasker alene i Dansk Retursystem, ligesom der fortsat er plastflasker, som ikke er omfattet af systemet. Så vi skal op på en højere returprocent for at komme i mål.

Derudover foreslår Brancheforeningen Cirkulær at der udføres et servicetjek af de eksisterende undtagelser for pant. De gælder f.eks. engangsfustager til øl. Et pantystem på disse kunne skabe bedre mulighed for genanvendelse.

Efterspørgsel på pantpiktogram  

Det fælles piktogramsystem, som Brancheforeningen Cirkulær, KL og Miljøstyrelsen i fællesskab har udviklet, er nu på vej i brug i over 45 kommuner.

Flere kommuner og affaldsselskaber, som vejleder borgerne om affaldssortering, har siden efterspurgt et decideret piktogram for pantbelagt emballage. Og flere andre aktører har interesse i at benytte pantsymbolet i forbindelse med mærkning af opsamlingsmateriel.  

I dag er det imidlertid ikke tilladt at bruge pantsymbolet i andre sammenhænge end på selve den pantbelagte emballage samt i forbindelse med vejledning på pantautomaterne. Brancheforeningen Cirkulær foreslår en ændring af pantbekendtgørelsen, så det bliver tilladt at benytte pantmærket med de to cirkulerende pile i forbindelse med forskellige former pantopsamling, f.eks. i det offentlige rum, på festivaler og events og hjemme hos forbrugerne. 

I foreningens høringssvar har foreningen uddybet, hvordan man sikrer sig mod misbrug af pantsymbolet, så vi undgår at pantmærkets integritet udvandes.

Læs hele foreningens høringssvar under Dokumenter.

 
Pantbelagt emballage afgiftsfritages

Samtidig med udvidelsen af pantsystemet er det også foreslået at fjerne emballageafgiften på pantbelagt emballage.

Det støtter Brancheforeningen Cirkulær op om, så længe som Dansk Retursystem aktivt arbejder med prisdifferentiering af driftsgebyret i forhold til emballagens genanvendelighed.

Brancheforeningen Cirkulær mener derudover, at emballageafgiftsloven burde få et generelt gennemsyn, da afgifterne gerne skulle fremme de miljømæssigt bedste emballager.

 

Kontakt

Nana Winkler
Specialkonsulent
7231 2075