Sidste workshop om fælles sorteringskriterier: mad- og restaffald er defineret

Nyhed

Brancheforeningen Cirkulær har afholdt den sidste workshop om fælles sorteringskriterier. På workshoppen definerede deltagere fra hele værdikæden fælles sorteringskriterier for mad- og restaffald. Diskussionspunkterne var blandt andre knogler, let haveaffald, nedfaldsfrugter, kattegrus og dyrestrøelse, samt skarpe og spidse genstande.

Sorteringskriterier workshop

Deltagere fra hele værdikæden var samlet for at definere fælles sorterings kriterier for mad- og restaffald.

Workshoppen om fælles sorteringskriterier for mad- og restaffald blev den største af i alt fire workshops om husstandsindsamlet affald. Ligesom til de tidligere workshops om hhv. papir, pap, plast, glas og metal havde Brancheforeningen Cirkulær sørget for at samle repræsentanter fra hele værdikæden, og således var der deltagere fra blandt andre kommuner, aftagere og oparbejdere, Miljøstyrelsen, KL og Mejeriforeningen.

Ja til nedfaldsfrugt og knogler, nej til haveaffald

Alle deltagere besluttede samstemmigt, at knogler skal på ’ja-tak’ listen for madaffald. Knoglerne repræsenterer ikke problemer for pulpanlæggene, og selvom der skulle dukke en særligt stor knogle op, vil den blive sorteret fra.

Sværere var det at blive enige om nedfaldsfrugt. Mens nogle deltagere argumenterede for, at nedfaldsfrugt jo er frugt, og derfor skal i madaffaldet, udviste andre bekymring over, om store mængder nedfaldsfrugt kan blive for tungt i fraktionen.

Deltagerne kom dog frem til, at nedfaldsfrugt godt må komme i madaffaldsfraktionen, da dette giver mening for borgeren, og desuden fordi der er masser af energi- og næringstof potentiale i nedfaldsfrugter.

Diskussionen om såkaldt let haveaffald var til gengæld hurtigt overstået. Deltagerne blev hurtigt enige om, at haveaffald ikke hører til i madaffaldet. Haveaffald har sin egen fraktion af samme navn, og skal således blive der.

Kattegrus og dyrestrøelse til restaffald

Mens kattegrus øjeblikkeligt røg på ’nej-tak’ listen for madaffald, så var der mere diskussion om dyrestrøelse. Først og fremmest blev deltagerne enige om at bruge ordet ”kæledyrsstrøelse”, for at sikre, at borgerne ikke tror, at der også er tale om strøelse fra større dyr. Der var flere forskellige holdninger til kæledyrsstrøelse. Nogle deltagere mente, at kæledyrsstrøelsen godt kan komme i madaffaldsfraktionen, da den ikke skader pulpanlæg og andre typer forbehandling og oparbejdning af madaffald. Andre deltagere argumenterede for, at det skaber forvirring at sige ja til kæledyrsstrøelse i fraktionen, da der for det første ikke er tale om mad, og for det andet fordi dyreafføring skal i restaffald, og strøelse og afføring følges ofte ad.

Der var også forskellige meninger om, hvorvidt kæledyrsstrøelse bliver nedbrudt helt eller ej i de forskellige typer behandlingsanlæg – og dermed om det fulde energipotentiale overhovedet bliver udnyttet.

Kæledyrsstrøelse endte derfor med at komme på nej-tak listen for madaffaldsfraktionen.

Skarpe og spidse genstande

Det eneste element, der skulle diskuteres i forhold til restaffaldsfraktionen, var skarpe og spidse genstande. Deltagerne blev enige om, at skarpe og spidse genstande ikke skal nævnes på hverken ’ja-tak’ eller ’nej-tak’ listen. Derimod er det op til den enkelte kommune at kommunikere, at skarpe og spidse genstande skal emballeres forsvarligt. Dette er sommetider nødvendigt, typisk hvis der er tale om en sækkeordning.

Nye elementer på listerne

Udover de kortlagte elementer, som deltagerne blev præsenteret for på workshoppen, blev der tilføjet yderligere to elementer i løbet af dagen. Det første var kød, som slet ikke var nævnt på ’ja-tak’ listen for madaffald. Alle deltagere var enige om, at kød skal nævnes på ’ja-tak’ listen, og det blev derfor tilføjet.

Derudover blev tøj og sko tilføjet til ’nej-tak’ listen for madaffald, idet industrien kunne fortælle, at de meget ofte modtager både tøj og sko i madaffaldsfraktionen. Fibrene fra tøjet sætter sig fast i anlæggene og skaber store problemer. Derfor blev deltagerne enige om, at tøj og sko skal på ’nej-tak’ listen. 

Der ligger nu otte sæt kriterier klar for husstandsindsamlet affald. Kriterierne for de fire resterende fraktioner, der er omfattet af projektet (elektronik, batterier, farligt affald og tekstil) vil blive defineret på mindre møder med relevante interessenter i løbet af efteråret.