Brancheforeningen Cirkulær: Liberalisering skal sikre værdierne i affaldsenergisektoren

Pressemeddelelse

Borgere, virksomheder og kommuner ender med regningen, hvis en liberalisering taber værdierne i affaldsenergisektoren på gulvet, mener Brancheforeningen Cirkulær, som vil søge maksimal indflydelse i de kommende forhandlinger.

Fjernvarme Fyn - Affaldsenergi3

Det er afgørende at en liberalisering af affaldsenergisektoren sikrer borgere, virksomheder og kommuner mod tab, samt at vi sikrer en fortsat fornuftig udvikling af sektoren – og ikke en afvikling.

Det slår Brancheforeningen Cirkulær fast på bagkant af regeringens forårs-udspil under overskriften ”Regeringen vil skabe vækst ved at sænke elregningen”. Det skal sikre finansiering til at PSO-afgiften kommer på finansloven. Heri indgår forslag til en liberalisering af affaldsenergisektoren, hvor den kommunale anvisningsret for affald egnet til energiudnyttelse ophæves.

”Djævlen ligger i detaljen, og der er en alenlang liste af forhold der skal tages højde for, før vi kan få en velfungerende affaldsenergisektor på den anden side af en liberalisering. For os er det afgørende at en reform tager sikker hånd om de værdier, der ligger i sektoren, så vi sikrer forbrugerne – dvs. både borgere, virksomheder og kommuner – mod store tab, uanset om det er som affaldsproducent eller aftager af affaldsvarme”, siger Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Brancheforeningen Cirkulær – interesseorganisation for kommuner og kommunale affaldsselskaber.

I øjeblikket har den kommunalt ejede affaldsenergisektor ubetalt gæld for 12 mia. kroner. Statens egne analyser viser, at med en liberalisering af sektoren, vil en række anlæg risikere tab og økonomiske vanskeligheder.

”Hvis kommunernes ret til at bruge egne anlæg forsvinder, så skal vi på anden vis have sikkerhed for, at værdierne i vores sektor ikke forvitrer mellem hænderne på os,” slår Jacob Hartvig Simonsen fast.

Frie virksomheder i et frit marked

For nylig blev der indgået aftale om fjernvarmesektoren, hvor affaldsenergianlæggene som følge af, at de er hvile-i-sig-selv-anlæg, skal underkastes yderligere monopolregulering i form af omfattende benchmark. I et liberaliseret marked er affaldsenergianlæggene at sidestille med konkurrenceudsatte industrianlæg, der leverer varme til fjernvarmenettet. I aftalen er netop konkurrenceudsatte industrianlæg undtaget fra at bidrage til effektiviseringerne.

"Hvis affaldsenergianlæg ikke længere er omfattet af hvile-i-sig-selv-princippet, så har de samme forudsætninger som industrianlæg, der netop med henvisning til konkurrencesituationen er undtaget aftalen. Vi kan ikke både leve i en planøkonomisk og markedsøkonomisk verden. Det vil være som at deltage i en boksekamp med håndjern på", mener Jacob H. Simonsen.

Genanvendelsen skal tænkes med

Regeringen skriver i sit udspil, at ”modellen forventes endvidere at føre til øget genanvendelse og øge incitamentet til teknologiudvikling af genanvendelsesløsninger.” Det er langt fra fyldestgørende nok en udmelding for Brancheforeningen Cirkulær.

”Vi er usikre på, om regeringen tænker genanvendelse og miljø sammen med en liberalisering af affaldsenergisektoren. Vi mener, de to ting er en forudsætning for hinanden, men en ensidig reform, der glemmer den dobbelte bundlinje, vil ikke bringe vores samfund et bedre sted hen. Vores affaldssektor skal fortsat bidrage til en sund økonomi såvel som et sundt samfund,” siger Jacob Hartvig Simonsen.

Bredt forlig er afgørende

Regeringen skal nu til forhandlingsbordet med de øvrige partier (V, K, DF, RV, S, SF og EL) i vækstpakken fra 2014, der lagde det oprindelige spor til en liberalisering af affaldsenergisektoren.

”Det er afgørende for os, at regeringen samler et bredt politisk forlig. Rammebetingelserne for affaldsenergisektoren skal række langt ud i fremtiden – uanset, hvordan de så bliver. Et smalt forlig vil skabe alt for stor politisk usikkerhed om sektorens fremtid, og det vil dræbe enhver form for lyst til at investere og skabe udvikling og innovation i sektoren,” siger Jacob Hartvig Simonsen.

Vil bidrage konstruktivt

Brancheforeningen Cirkulær stiller sig til rådighed for regeringen og Energistyrelsen, så en liberalisering bliver så god som mulig for alle parter.

Så sent som i onsdags på Brancheforeningen Cirkulærs årsmøde inviterede energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) sektoren indenfor i lovværkstedet. Her sagde han:

”Mange af jer vil nok mene, at vores ambitioner vil medføre betydelige udfordringer. Jeg tror også, at mange af jer vil være ganske skeptiske. Det vil jeg naturligvis lytte til. Til gengæld håber jeg, at I – sektoren – samtidig vil være lydhør overfor regeringens ideer og bidrage konstruktivt til det videre arbejde,” sagde energi- , forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Den opfordring kvitterer Brancheforeningen Cirkulær for:

”Vi er glade for forsyningsministerens invitation, og vi vil bidrage konstruktivt og løsningsorienteret,” siger Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Brancheforeningen Cirkulær.