God handlingsplan for PFAS

Nyhed

Det er godt, at Folketinget er enig om en PFAS-handlingsplan. Den indeholder mange gode elementer, men erkendelsen af, at PFAS er til skade for hele den cirkulære økonomi, mangler.

Stigeø - deponi

Der er PFAS i affaldet i landets deponier, fordi PFAS desværre er blevet brugt i et væld af produkter gennem tiden. Produkter, som med tiden er blevet til affald. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

Folketingets aftale om en PFAS-handlingsplan sætter en positiv retning, mener Brancheforeningen Cirkulær.

”Langt om længe har vi en mere systematisk plan for, hvordan vi som samfund kommer problemerne med PFAS til livs. Vi er især glade for planens fokus på deponier og punktkilder, samt på flere analyser af, om affaldsenergianlæg kan være en del af løsningen med at destruere PFAS,” siger Jens Bomann Christensen.

Endnu er der dog lidt uklarhed over, hvordan midlerne skal fordeles, og om der for deponiernes vedkommende kun er tale om gamle deponier og lossepladser, eller om aftalens penge også gælder nyere deponier, som enten stadig er aktive eller overgået til efterbehandling. For PFAS er et problem alle steder.

”Vi er bekymrede for, hvem der ender med regningen for affald, der i dag ligger på relativt nye deponier – hvor der også findes PFAS. Hvis der skal renses yderligere for PFAS, er det ikke sikkert, at de penge, deponierne har sparet op, rent faktisk dækker – især de steder, hvor deponierne ikke længere modtager affald, og derfor ikke længere kan opkræve et behandlingsgebyr,” påpeger Jens Bomann Christensen.

Skadeligt for hele den cirkulære økonomi

Brancheforeningen Cirkulær har tidligere rost udsigten til at dansk forbud mod PFAS i tøj og tekstiler. Det indgår i handlingsplanen, som folketingspartierne er enige om. Det er godt, for PFAS er til skade for hele den cirkulære økonomi.

”Når affald, der indeholder PFAS, genanvendes, spredes PFAS jo selvsagt i nye produkter. På den måde er PFAS til skade for hele den cirkulære økonomi. Vi så derfor gerne, at politikerne og regeringen undersøger, om PFAS kan forbydes i flere produkter – ligesom man nu har gjort med tøj og tekstiler – indtil vi en dag får et komplet EU-forbud,” siger Jens Bomann Christensen.

Affaldsenergi kan være en løsning

Selvom der mangler yderligere viden, tyder det på, at affaldsenergianlæg kan være en del af løsningen, når det gælder destruktion af PFAS.

Udledningen af PFAS i røggassen fra affaldsenergianlæg er minimal, viser et notat fra rådgivningsvirksomheden Niras for Brancheforeningen Cirkulær og en række af foreningens medlemmer med affaldsenergianlæg.

 

Samtidig viser en massestrømsanalyse fra COWI for Miljøministeriet samt en screening af PFAS i restprodukter, at affaldsenergianlæg og slamforbrændingsanlæg kan være en effektiv og sikker måde at destruere PFAS på.

Kontakt

Niels Toftegaard
Kommunikationschef
2633 0462