Ros til skatteminister for at lytte til affaldsenergisektoren

Nyhed

Det så ud til, at affaldsenergianlæg kun ville få halvdelen af en CO2-afgift refunderet med CO2-fangst. Men efter pres fra branchen har skatteministeren fundet en løsning. Lovforslaget om grøn skattereform er nu vedtaget.

Argos energitårn i Roskilde

En række affaldsenergianlæg er langt med planerne om at etablere CO2-fangst. Foto: Argo.

Lovforslaget om grøn skattereform er blevet stemt igennem, og dermed bliver der nu større incitamenter til fangst af CO2 fra affaldsenergianlæg. Det glæder Brancheforeningen Cirkulær.

”CO2-fangst fra affaldsenergianlæg er afgørende for at Danmark kan nå klimamålene. Med vedtagelsen af en grøn skattereform er der nu stærke økonomiske incitamenter for anlæggene til at fortsætte arbejdet med at etablere CO2-fangst. Det godt og vigtigt,” siger Jens Bomann Christensen, direktør i Brancheforeningen Cirkulær. 

Minister lyttede til branchen

Undervejs i lovgivningsprocessen så det imidlertid ud til, at affaldsenergianlæg selv med CO2-fangst installeret kun ville kunne få halvdelen af CO2-afgiften refunderet. Det blev skarpt kritiseret af branchen, og efter hårdt fælles pres fra Brancheforeningen Cirkulær og Dansk Fjernvarme er der nu fundet en løsning. 

”Vi er glade for, at skatteminister Jeppe Bruus lyttede til branchen, tog vores bekymringer seriøst og fik fundet en løsning, som både er til gavn for sektoren, klimaet og samtidig i overensstemmelse med EU-reglerne på området,” siger Jens Bomann Christensen. 

Løsningen er imidlertid en anelse teknisk og bureaukratisk, og derfor opfordrer Brancheforeningen Cirkulær til at Skatteministeriet, Klimaministeriet og forligskredsen ved lejlighed genbesøger spørgsmålet for at finde en mere enkel og smidig løsning. 

EU spiller stor rolle

CO2-fangst fra affaldsenergi er derudover et emne, det kommende hold af danske EU-parlamentarikere oplagt kan kaste sig over, blandt andet ved at sikre, at affaldsenergianlæg i resten af EU omfattes af CO2-kvotesystemet – som danske anlæg altid har været det.

”Nu kan vi få gang i fangst af CO2 fra danske affaldsenergianlæg – men der er endnu større gevinster ved at få CO2-fangst udrullet i hele EU, hvor enorme mængder affald fortsat deponeres på lossepladser fremfor at blive genanvendt eller energiudnyttet. Det kan det kommende hold danske EU-parlamentarikere sikre, blandt andet ved at affaldsenergianlæg omfattes af CO2-kvotesystemet,” siger Jens Bomann Christensen.

Kontakt

danny-taal
Specialkonsulent
30 45 42 41