Bred energiaftale sikrer de langsigtede investeringer i varmen

Nyhed

Det er positivt, at energiaftalen sikrer de eksisterende investeringer og fortsat giver kommunerne mulighed for grøn omstilling i varmesektoren. Politikerne mangler dog at sikre, at Danmark altid kan energiudnytte sit eget affald, før der skal købes ny biomasse og fældes skov i andre dele af verden, mener Brancheforeningen Cirkulær.

Fjernvarmerør

Kommunerne og kommunale forsyningsselskaber vil fortsat have mulighed for at sikre samfundet store gevinster for klima og miljø, som er resultatet af effektiv udbygning og langsigtede investeringer i produktion af fjernvarme. Det står klart, efter at alle Folketingets partier i dag har landet en energiaftale, der bl.a. fastholder tilslutnings- og forblivelsespligten på eksisterende områder. Positivt, mener Brancheforeningen Cirkulær. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

Kommunerne og kommunale forsyningsselskaber vil fortsat have mulighed for at sikre samfundet store gevinster for klima og miljø, som er resultatet af effektiv udbygning og langsigtede investeringer i produktion af fjernvarme. Det står klart, efter at alle Folketingets partier i dag har landet en energiaftale, der bl.a. fastholder tilslutnings- og forblivelsespligten på eksisterende områder.  

- Det er positivt, at der ikke laves huller i det vidtforgrenede fjernvarmenet. Et sammenhængende net giver bedre mulighed for at effektiv udbygning og afsætning af grøn varme. Det er særlig vigtigt for affaldsenergien, der effektivt udnytter det affald, der ikke kan genanvendes, til varme og el, der erstatter fossile brændsler, siger Jacob Hartig Simonsen, direktør i Brancheforeningen Cirkulær.

Aftalen indebærer dog også, at tilslutnings- og forblivelsespligten skal analyseres nærmere, ligesom en række andre analyser af varme- og energisektorens forhold forestår i de kommende år.

- Energiaftalen sætter gang i en række yderligere analyser, som skal skabe et grundlag for fremtidige initiativer. Det er et omfattende og krævende arbejde, som affaldssektoren gerne vil bidrage konstruktivt til, så de mange forhold og nuancer, der skal tages højde for, belyses grundigt, siger Jacob Hartvig Simonsen

Danmark skal udnytte eget affald, før vi køber ny biomasse og fælder skov

Brancheforeningen Cirkulær mener dog, at aftalen fortsat mangler at forholde sig til, hvordan Danmark også i fremtiden har kapacitet til at udnytte sit eget restaffald. At biomasse fortsat er afgiftsfritaget, mens affaldsenergien er vildsomt afgiftsbelagt og betaler både CO2-kvoter og CO2-afgift betyder, at problemet vokser.

- Vi vil i mange år fremover har restaffald, der ikke kan genanvendes, mens biomasse er et nyt produkt, der kræver skovdrift. Vi bør altid kunne energiudnytte det restaffald, vi alligevel har i Danmark, før vi går ud og fælder skov. Det er sund miljømæssig fornuft, men også billigere end at sende borgernes affald til udlandet med store omkostninger og ringere miljø- og klimaeffekt til følge, siger Jacob Hartvig Simonsen.  

Selvom kommunerne har sat turbo på affaldssorteringen og opnår de politiske måle om at genanvende halvdelen af borgernes affald, kan Danmark komme til at mangle kapacitet til at energiudnytte sig eget affald allerede 2025. Det viste en analyse fra Energistyrelsen tidligere på året.