Positivt at madaffald kan komme på landbrugsjord

Nyhed

Mejeriforeningens blåstempling af madaffald på marker glæder Brancheforeningen Cirkulær. Men husk fokus på omstilling af transportsektoren til biogas.

Madaffald

Flere og flere kommuner indsamler madaffald fra husholdninger. Blandt skal alle københavnere over de næste måneder vænne sig til at sortere madaffald for sig. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

Danmark kan nu tage et væsentligt skridt i retning af en mere cirkulær bioøkonomi. Det mener Brancheforeningen Cirkulær på baggrund af Mejeriforeningens udmelding om, at mælkeproducenter nu kan anvende afgasset biomasse indeholdende madrester fra private husholdninger på deres marker – uden at gå på kompromis med fødevaresikkerheden.

”Vi er meget positive overfor, at en af de væsentligste barrierer for nyttiggørelse af organisk affald nu bliver fjernet. Det er afgørende for det samlede miljøregnskab ved håndtering af madaffald at gødningsproduktet fra biogasproduktionen kan bringes ud på landbrugsjord,” siger Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Brancheforeningen Cirkulær.

Perspektivet skal udvides

Brancheforeningen Cirkulær har for nyligt lanceret 15 forslag til, hvordan affaldssektoren kan bidrage til mere cirkulær økonomi – blandt andet skal de syv fokusfraktioner fra ressourcestrategien Danmark uden affald indsamles – via enten hente- eller bringeordninger – som standard i alle kommuner, herunder også madaffald.

Dog peger Brancheforeningen Cirkulær på, at madaffald fra husholdninger kun tegner sig en for en del den samlede mængde organisk affald i Danmark. Derfor skal fokus på organisk affald fra servicesektoren, erhverv og industri fastholdes – og derudover skal perspektivet for, hvad det organiske affald kan bruges til, udvides.

Tung transport skal køre på biogas

”Hvis kommunerne skal have succes med at omstille deres indsamlingssystemer og motivere alle borgere i Danmark til at sortere deres madaffald fra, så skal det også give mening i den anden ende,” mener Jacob Hartvig Simonsen, og peger specifik på transportsektoren:

”Vi ser gerne, at der sættes skub i omstillingen af vores transportsektor, så den i langt højere grad end i dag kører på biogas. I mange kommuner kører skraldebilerne på biogas fra borgernes madaffald, fordi det ganske enkelt giver god mening. Men vi skal også have lastbiler og busser med på biogasvognen,” mener han.

Emne

Kontakt

Nana Winkler
Specialkonsulent
7231 2075