Notat: Tæt på intet PFAS i røg fra affaldsenergianlæg

Nyhed

Målinger af røgen fra skorsten på affaldsenergi viser minimalt med PFAS, og langt under de grænseværdier, der findes, viser notat fra Niras.

Reno nord - affaldsenergi

Samlet set må det siges, at målingerne fra energianlæggenes ovnlinjer ikke giver anledning til at tro, at betydende mængder af PFAS forlader skorstenene på affaldsenergianlæg, konkluderer Niras i sit notat.

Udledningen af PFAS i røggassen fra affaldsenergianlæg er minimal, viser et notat fra rådgivningsvirksomheden Niras for Brancheforeningen Cirkulær og en række af foreningens medlemmer med affaldsenergianlæg.

Niras har nærstuderet en række målinger og resultater for PFAS i røgen fra anlæggenes skorstene. De 20 målinger af mere end 30 PFAS-forbindelser, affaldsenergianlæggene har fået udført for 20 ovnlinjer på 11 anlæg, viser i de fleste tilfælde koncentrationer, der er lavere, end hvad laboratorierne kan måle. 

Ud af de forskellige PFAS-forbindelser, der er målt for, er der kun fundet målbare koncentrationer på to ovnlinjer, hvor man fandt fire forbindelser, og på en tredje, hvor man fandt seks forbindelser. På grund af sammenfald, svarer det til syv forskellige PFAS-forbindelser ud af de analyserede.

Langt under grænseværdier

Der findes ikke nogen danske grænseværdier for udledning eller indhold af PFAS i udeluft. Det gør der dog i nogle amerikanske delstater for PFOA, hvor den laveste grænseværdi er i Texas. Derudover findes der grænseværdier i arbejdsmiljø.

Af de syv PFAS-stoffer, som der kunne registreres i nogle af røggasprøverne, var PFOA en af dem.

Men, som der står i rapporten, selv hvis man forestillede sig, at ”man sad med hovedet inde i skorstenen fra et affaldsenergianlæg og indåndede røgen direkte” ville man ikke komme i nærheden af de texanske grænseværdier.

Og da ingen indånder røg direkte fra en skorsten, betyder det, ”at den koncentration, som affaldsforbrænding bidrager til i omgivelsesluften er 20.000 til 100.000 gange lavere end grænseværdien for årsgennemsnit i Texas og mellem 200.000 og 1 mio. gange lavere i forhold til timegennemsnitsværdien,” som der står i rapporten.

Niras konkluderer derfor: ”Samlet set må det siges, at målingerne fra de 20 undersøgte ovnlinjer viser en meget begrænset udledning af PFAS fra skorstenene på affaldsenergianlæg.”

Kan affaldsenergianlæg destruere PFAS?

I Brancheforeningen Cirkulærs notat fra Niras bliver spørgsmålet om, hvorvidt affaldsenergianlæg er egnede til at destruere PFAS-stoffer, også vendt. Men selvom der er indikationer på, at mange PFAS-stoffer destrueres i et vist omfang ved de temperaturer, der findes i affaldsenergianlæg, er det for tidligt at sige noget med sikkerhed endnu.

Imidlertid viser en massestrømsanalyse fra COWI for Miljøministeriet samt en screening af PFAS i restprodukter, at affaldsenergianlæg og slamforbrændingsanlæg kan være en effektiv og sikker måde at destruere PFAS på.

Aktuelt brænder en række affaldsenergianlæg slam fra rensningsanlæg, der indeholder PFAS, fordi stadig mere slam ikke overholder grænseværdierne for at blive udnyttet på landbrugsjord. Det fungerer som en løsning på et akut problem – men ikke som den langsigtede løsning, fordi anlæggene er ikke indrettet til store mængder slam, og ikke sikrer udnyttelse af næringsstofferne. På sigt er der brug for andre og bedre løsninger til slammet.

 

 Det mener Cirkulær 

PFAS er ikke kun en trussel mod drikkevand, naturen og menneskers sundhed, men også mod den cirkulære økonomi. Når produkter med PFAS i genanvendes, spredes de skadelige stoffer i nye produkter – selvom vi som samfund ønsker at fjerne dem.

Derfor støtter Brancheforeningen Cirkulær et forbud mod PFAS - ideelt set i hele EU, men gerne før i Danmark.

Samtidig skal en national PFAS-handlingsplan også adressere håndteringen af PFAS på deponier samt pege på løsninger, der destruerer PFAS endegyldigt fremfor at recirkulere stofferne via affaldshåndteringen.

Kontakt

hanne johnsen
Specialkonsulent
2347 2678
Niels Toftegaard
Kommunikationschef
2633 0462