Affaldsselskaberne har fokus på genanvendelse af plastik

Nyhed

Kommuner, affaldsselskaber og almindelige danskere har skarpt fokus på genanvendelse af plastikaffald. Flere og flere kommuner sorterer og genanvender husholdningsplast. Og inden 2025 skal alle være med. Men de øvrige led i den cirkulære økonomi skal med ombord. Det mener Brancheforeningen Cirkulær på baggrund af ny rapport om vækstpotentialet fra Innovationsfonden.

Renonord - sorteringsanlæg4

Flere og flere danskere får mulighed for at sortere plastikaffald derhjemme, fordi både kommuner, affaldsselskaber og borgerne i fællesskab er opsatte på at gøre noget ved klodens udfordringer med plastik.

I løbet af 2019 får endnu flere danskere mulighed for at sortere plastikaffald derhjemme. Samtidig stiger og stiger mængderne af plastikemballage, der sorteres til genanvendelse. Så genanvendelsen af plastik står højt på kommuner og affaldsselskabers dagsorden. Og heldigvis bakker danskerne op om udviklingen.

Danskerne sorterer plastik på livet løs

Men vi er ikke i mål. Det fastslår Brancheforeningen Cirkulær på baggrund af en ny rapport fra Innovationsfonden, der stiller store vækstpotentialer i udsigt, hvis Danmark skruer op for genanvendelsen af plastikaffald.

”Plast er en kæmpe udfordring for vores klima og miljø. Affaldssektoren har et væsentligt ansvar for at bidrage til øget genbrug og genanvendelse af plastik. Og derfor har millioner af danskere også de sidste par år fået en ny skraldespand til sortering af plastik, så det kan bruges igen. Så vi har fat i den rigtige retning,” siger Charlotte Fischer, direktør i Brancheforeningen Cirkulær.

Virksomheder skal også med

Hvis vi skal lykkes, skal hele Danmark med og bidrage til genanvendelsen af plast. Her skal også virksomhederne med. Og for dem er plast også en udfordring. I hvert fald viser tal fra Miljøstyrelsens affaldsdatasystem, at kun 8 procent af Danmarks virksomheder sorterer plastikaffald. Hvor fremstillingsvirksomheder generelt er gode til at sortere plastik, halter det mere for fx detailhandel, restaurationer og hoteller. Her havner plastikaffaldet alt for ofte i restaffaldet.

”Vi har brug for, at alle trækker med. Vores ansvar i affaldsselskaberne er borgerne. Men de står kun for en tredjedel af Danmarks samlede mængde plastikaffald. Samtidig ved vi, at 80 pct. af produkters miljøpåvirkning afgøres i designfasen. Udfordringen er at udvikle plastik, så det ikke kun er en ressource i miljømæssig forstand, men også økonomisk. Lige nu betaler vi plastikvirksomheder for at genanvende det sorterede plastikaffald. Det kan kun løses med innovation,” siger Charlotte Fischer fra Brancheforeningen Cirkulær.