Affaldspiktogrammer på festivaler og events

Nyhed

De fælles affaldspiktogrammer ses nu på skraldespande og genbrugspladser i over 60 kommuner. Også på flere af sommerens musikfestivaler og events kan piktogrammerne ses.

Piktogrammer - Roskilde Festival

Roskilde Festival har i år brugt de fælles piktogrammer for første gang, blandt i forbindelse med festivalens affaldssorterings-områder. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

De fælles affaldspiktogrammer finder i stigende grad vej til skraldespandene på musikfestivaler, samt til events og arrangementer i det offentlige rum. Til Odense Havnefestival hjalp piktogrammerne gæsterne til bedre affaldssortering, ligesom det var tilfældet til natur- og videnskabsfestivalen Bloom på Frederiksberg samt 1. maj-arrangementet i Fælledparken i København.

Og nu hvor sommeren er over os, begynder sæsonen for musikfestivaler. Her er piktogrammerne i stigende grad også at finde på skraldespande og containere.

Både Roskilde Festival, Smukfest i Skanderborg, Tønder Festival og Vig Festival har i år valgt at bruge de fælles piktogrammer, som i forvejen findes på skraldespande og genbrugspladser i over 60 kommuner.

Med i bæredygtighedsguide for festivaler

Det glæder Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live, interesseorganisation for musikfestivaler og spillesteder i Danmark.

”Det er positivt, at flere store festivaler benytter de fælles affaldspiktogrammer. Affaldsminimering og -sortering bliver prioriteret højt blandt både arrangørerne og et stigende antal publikummer. Her er det vigtigt at have nogle fælles retningslinjer, og det kan brugen af fælles piktogrammer, der bruges af et bredt udsnit af arrangørerne, i høj grad hjælpe med til,” siger Esben Marcher, sekretariatschef Dansk Live.

Affaldssortering indgår derfor som punkt i en ny bæredygtighedsguide, Dansk Live har udarbejdet til sine medlemmer. Her er der gode råd og anbefalinger til en mere bæredygtig festivalkultur under emner som energi, indkøb, mad og drikke samt altså også affald og ressourcer.

Nyt piktogram til luftmadrasser

 
Roskilde Festival piktogrammer
Roskilde Festival har designet et ekstra piktogram til luftmadrasser, som i stil og farve hænger sammen med det eksisterende system. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

De eksisterende affaldspiktogrammer er udviklet til affald, som hentes hjemme hos

borgerne eller afleveres på genbrugspladserne. Og selvom de kan dække størstedelen af de affaldstyper, der produceres på en musikfestival, har der også været brug for at tænke nyt.

Roskilde Festival har derfor udviklet et nyt piktogram for luftmadrasser, der i stil og farve hænger sammen med det eksisterende piktogramsystem. I 2018 indsamlede Roskilde Festival ca. 30 tons luftmadrasser i blød PVC – og for første gang blev de afsat til genanvendelse hos en tysk virksomhed, der producerer gangplader og underlag til hestestalde. Det vil festivalen forsøge igen i år. Indtil da er de efterladte luftmadrasser blevet deponeret.

Milepæl for udbredelsen af piktogrammer

Brancheforeningen Cirkulær mener, at med udbredelsen til events og musikfestivaler er endnu en milepæl nået for de fælles affaldspiktogrammer.

”Målet med piktogrammerne er, at de skal hjælpe os som borgere med affaldssortering, uanset hvor vi er henne – og dermed også når vi er til koncerter og arrangementer i det offentlige rum. Vi er glade for, at en række musikfestivaler og udendørs events deler vores vision ved at tage piktogrammerne i brug,” siger Mikkel Brandrup, konstitueret direktør i Brancheforeningen Cirkulær.

De fælles piktogrammer består af ca. 90 piktogrammer til husstandsindsamlet affald, genbrugspladsaffald og forskellige typer af farligt affald, og bruges på nuværende tidspunkt i over 60 kommuner.