Danske virksomheder takker nej til kommunernes plast

Nyhed

De danske plastvirksomheder skriger ikke ligefrem på plast som DI og Plastindustrien for nyligt meldte ud. Danmarks største affaldsselskab, Vestforbrænding, har tilbudt plasten til markedet, men ingen danske virksomheder vil have det. Kommuner og affaldsselskaber inviterer virksomhederne til dialog om fælles løsninger.

Plastik

Virksomhederne byder ikke ind på plasten fra Hr. og Fru Jensen, og i stedet eksporteres plasten til genanvendelsesanlæg i bl.a. Sverige og Tyskland.

Kommunerne samler plast ind ved husstandene og på genbrugspladser. De seneste tal viser at danske kommuner og affaldsselskaber 2013 indsamlede mere end 25.000 tons plast til genanvendelse fra husholdningerne. Plast der bliver afsat til markedet, men alligevel byder kun få danske virksomheder sig til.

Virksomheder byder ikke ind
Hos Danmarks største affaldsselskab, Vestforbrænding, der er ejet af 19 sjællandske kommuner, der hvert år sender 2.800 tons plast til genanvendelse, har virksomhederne ikke ville tage imod tilbuddet, på trods af at Vestforbrænding har konkurrenceudsat både behandling og afsætning af plast.

"I 2015 konkurrenceudsatte vi behandling og genanvendelse af plast indsamlet fra husstande, og der var ingen danske aftagere af plast som bød. Der var mæglervirksomheder, som bød med oparbejdning af plasten på udenlandske anlæg, og vi betaler for at komme af med det", fortæller forretningsudviklingschef i Vestforbrænding, Kasper Dibbern Petersen.

Ifølge Kasper Dibbern Petersen i Vestforbrænding skal grunden til den manglende økonomi i genanvendeligt plast fra husholdningerne ses i lyset af den lave oliepris, der gør produktion af ny plast meget billig. Samtidig kan plast være vanskeligt at genanvende, fordi det er komplekse og sammensatte produkter, der har meget lille eller negativ værdi miljømæssigt og økonomisk, mens nogle typer af plast let kan genanvendes, fx PET-flasker, som vi i Danmark i høj grad indsamler via vores pantsystemet.

Gør kommuner til syndebuk
I de kommunale affaldsvirksomheders brancheorganisation, Brancheforeningen Cirkulær, mener direktør Jacob Hartvig Simonsen, at Dansk Industri og Plastindustrien skyder med løst krudt, når de påstår, at kommunerne ikke vil sælge plasten til dem.

"Det er besynderligt, at genanvendelsesvirksomhederne så voldsomt gør kommunerne og affaldsselskaberne til syndebuk for at markedet for genanvendeligt plast er kuldsejlet pga. den lave oliepris og virksomhedernes manglende evne til at kunne konkurrere med lignende virksomheder i Europa", siger direktør i Brancheforeningen Cirkulær Jacob Hartvig Simonsen.

Kommuner samarbejder med industrien
Kommuner og affaldsselskaber arbejder vedvarende for at øge genanvendelsen af plast.

"Vi har viljen til at få plastgenanvendelsen til at lykkes, men vi er oppe mod store kræfter i form af olieprisen, og hvordan producenterne designer deres produkter. Samtidig skal vi sikre, at problematiske stoffer ikke spredes i miljøet, og at den reelle miljøgevinst rent faktisk er til stede ved at sende plasten til genanvendelse. Derfor vil vi fortsætte arbejdet for at understøtte markedet for genanvendelse af plast – og meget gerne i Danmark, da vi mener, der kan være gode synergier at hente for både kommuner og virksomheder", siger Jacob Hartvig Simonsen. 

Brancheforeningen Cirkulær har inviteret DI og Plastindustrien til dialog om udfordringerne. Yderligere indgår Brancheforeningen Cirkulær allerede i dag med Plastindustrien i et fælles projekt om at øge genanvendelsen af plast fra husholdningerne til gavn for miljø og marked.

Netop kommunerne har flere gange tidligere været fødselshjælper for nye vækstmarkeder på affaldsområdet. Indsamlingen af papir til genanvendelse blev startet af kommunerne i 1980'erne, og i mange år var der ikke positiv økonomi i papiret. Med tiden blev markedet dog bygget op, og i dag er indsamling og afsætning af papir en gevinst for pengepung og miljø.

Kontakt

Niels Remtoft
Specialkonsulent
7231 2073