Staten og politikerne er nødt til at forholde sig til affaldskriminalitet

Pressemeddelelse

Miljø- og sundhedsskadelig kriminalitet med affald sker også i Danmark. Det viser TV2-dokumentar endnu et eksempel på. Christiansborg og regeringen er nødt til at forholde sig til problemet, mener Brancheforeningen Cirkulær.

Transport

Affald er kun en grøn ressource, når den håndteres ordentligt og korrekt - og uanset dette er affald sjældent en økonomisk ressource. Hvis ikke affald håndteres korrekt, er det fortsat en alvorlig trussel mod både miljø, klima og sundhed med desværre både grænse- og generationsoverskridende konsekvenser. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

TV2-dokumentaren ’Den Sorte Svane’ sætter på ny fokus på affaldskriminalitet, hvor kriminelle bagmænd - tilsyneladende med hjælp fra etablerede rådgivere og virksomheder – håndterer og bortskaffer forurenet jord miljø- og sundhedsmæssigt uforsvarligt. 

Den form for affaldskriminalitet er desværre en risiko, fordi affald sjældent udgør en økonomisk værdifuld ressource, men derimod et miljøproblem, som man kan tjene penge på ved at lade forsvinde i et hul i jorden eller ud af landet. 

Derfor bør Christiansborgpolitikerne og regeringen tage affaldskriminalitet langt mere alvorligt end tilfældet er i dag.

”Ulovlig bortskaffelse af affald forbindes typisk med karikaturen af en italiensk mafioso. Men det er netop en karikatur – for det sker i hele Europa, også i Danmark. Vi er nødt til at forholde os til omfanget og skærpe kontrolmekanismer og straf samt lette bevisbyrden for miljømyndigheder og politi,” mener Jens Bomann Christensen, direktør i Brancheforeningen Cirkulær.

Internationalt fokus på problemet

Første skridt bør være at erkende og forholde sig aktivt til problemet og lade sig inspirere af international viden på området.

Europol har fremhævet problemet, og konkluderer desværre, at miljøkriminaliteten også sker i regi af lovlige virksomheder. England har i mange år specifikt adresseret affaldskriminalitet i sin nationale affaldsplan, og affaldskriminalitet har været den primære begrundelse for revisionen af EU's transportforordning. Det danske bagmandspoliti har fokus på området, og den internationale Financial Action Task Force, der overvåger hvidvask og terrorfinansiering globalt peger sågar på illegal affaldstransport som ’ekstremt profitabelt.’

I Danmark har der de senere år været flere sager fremme i medierne om ulovlig og miljøskadelig håndtering af affald. Nordic Waste-sagen med forurenet jord har fyldt meget på det seneste, men også byggeaffald og elektronik har været genstand for miljøskadelig og ulovlig håndtering.

I andre nordiske lande viser affaldskriminaliteten sig også. I Sverige kører en stor sag om over 200.000 tons tilsyneladende dumpet affald, foretaget af en ellers offentligt fremhævet virksomhed. Også Island har oplevet en række sager, hvor indsamlet plastikemballage blandt andet er endt med at blive opbevaret i årevis i en lagerbygning i Sverige eller blandet i kompost.

Affald er ikke altid efterspurgt som ressource

Ovenstående eksempler viser desværre, at mantraet om at affald nu er blevet en efterspurgt ressource, ikke altid stemmer overens med virkeligheden. Så længe der er bedre økonomi i at dumpe affald de forkerte steder fremfor at få det genbrugt eller genanvendt, vil der findes affaldskriminalitet. 

”De mange sager, vi for tiden ser med affaldskriminalitet, viser desværre, at branchen fortsat har for mange brodne kar. Det viser også, at man ikke bare kan lukke øjnene og blindt stole på, at opgaverne bliver løst efter hensigten. Det bliver vi nødt til at forholde os til. Det gælder både for os i den kommunale del af affaldssektoren, men det gælder også politikerne på Christiansborg”, siger Jens Bomann Christensen. 

Kontakt

Nana Winkler
Specialkonsulent
7231 2075