Cirkulær økonomi: Nytænkning skal løse problem med forurening af byggematerialer

Debat

Vi skal arbejde hårdt på at undgå, at forurenet affald bliver recirkuleret. Det kræver indsatser fra affaldsbranchen, byggebranchen og tilsynsmyndigheder. Målet må være at komme problemerne til livs frem for at pege fingre.

Byggeaffald sanitet

Når vi skal bruge de samme materialer igen og igen, er det afgørende, at materialerne er rene. Vi må og skal undgå ukontrolleret at recirkulere og sprede problematiske miljøfarlige stoffer. Her peger pilen både på byggeindustriens aktører såvel som os i kommunerne og affaldsselskaberne. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

Af Jacob Hartvig Simonsen, direktør, Brancheforeningen Cirkulær

I øjeblikket er både kommuner og byggeindustri i krydsild om genanvendelse af affald i beton og om håndtering af bygge- og anlægsaffald. På Sjælland har en privat virksomhed angiveligt nedgravet PCB-forurenet byggeaffald ulovligt, samtidig med, at myndighederne beskyldes for at fejle i tilsyn. I Nordjylland er en privat virksomheds affaldslager brændt, og nu står diskussionen dels om virksomheden har ansvaret alene – samt om det var klogt af kommunen i første omgang at godkende, at virksomheden kunne indstøbe affaldet i beton.

Pilen peger på os alle

Både når det handler om håndtering af forurenet byggeaffald og om genanvendelse af forurenede stoffer i beton, viser det sig desværre, at vi skal tænke os rigtig godt om for at skabe en reel cirkulær økonomi, hvor vi ikke blot skubber problemerne foran os. Når vi skal bruge de samme materialer igen og igen, er det afgørende, at materialerne er rene. Vi må og skal undgå ukontrolleret at recirkulere og sprede problematiske miljøfarlige stoffer.

Pilen peger både på byggeindustriens aktører såvel som os i kommunerne og affaldsselskaberne. Det er åbenlyst, at miljøvenligt byggeri kræver robust og sikker myndighedsbehandling og kommunal styring med indsamling og kontrol af affaldsstrømmene. I det konkrete tilfælde i Nordjylland havde aktiviteten med affald så stor en skala, at der skal miljøgodkendelse til. Og tilsyneladende er godkendelseskæden hoppet af. Det er bekymrende.

Men det er i sidste ende producenternes ansvar, at de har styr på deres materialeinput, når de producerer fremtidens materialer. Lige lovligt kreative forretningsmodeller, hvor der tjenes penge på at håndtere affald med problematiske stoffer i samtidig med, at der produceres nye produkter af selvsamme affald, skal stoppes. Det kræver vilje og selvjustits i byggebranchen, så miljøhensyn altid går foran økonomisk gevinst. Vi vælger at tro på Dansk Byggeris udsagn om, at det kun er en lille del af branchen, der ser stort på miljøet i jagten på økonomisk gevinst – men vi mener samtidig, at det må være i branchens interesse at slå hårdt ned på de få brodne kar, der tilsmudser branchens samlede image. Det er nemlig langt fra alle produktionsprocesser, der kræver miljøgodkendelse.

Fumlegængeren og politimanden

Nu kan vi fortsætte en endeløs diskussion om, hvem der har skylden: Manden, der går over for rødt – eller politimanden, som fejlede i at standse ham.

Pointen er, at hverken fumlegængeren eller politimanden må fejle – der skal strammes op på begge sider. Affaldsbranchen og byggebranchen må finde fælles løsninger – det kan være materialepas, anvendelsesbegrænsninger, design for disassembly og forskning i miljøvenlige alternativer til byggematerialer for bare at nævne nogle få.

Fokuspunkt for advisory board

Vi bliver nødt til at tænke nyt. Derfor bliver det interessant at se, hvad regeringens netop nedsatte advisory board om cirkulær økonomi kommer frem til. Vi tillader os nemlig at være kritiske overfor regeringens udsagn, om at affald ikke er noget problem. Havner affaldet i de forkerte hænder eller det forkerte sted i naturen, så har vi i den grad problemer. 

Vi ser frem til at, der tænkes tanker om, hvordan virksomheder fremover vil styre et sikkert og rent input af sekundære råvarer og materialer. Efter Brancheforeningen Cirkulær opfattelse handler cirkulær økonomi om kemikaliepolitik, sundhedspolitik, handelspolitik, bygningsreglementer – altså mange andre forhold end blot affaldshåndtering.

Debatindlægget er bragt i Altinget 16. december 2016.