Brancheforeningen Cirkulær foreslår: Udvid pantsystemet

Nyhed

Et fuldt pantsystem, der også omfatter plastflasker, der har været f.eks. juice i, kan øge kvaliteten i genanvendelsen betragteligt. Brancheforeningen Cirkulær foreslår derfor regeringens advisory board for cirkulær økonomi at gøre en udvidelse af pantsystemet til en hovedanbefaling.

Juice pantsystem

I dag er juice-flasker som disse ikke omfattet af pantsystemet, selvom flasken er af nøjagtig samme type plastik som pantbelagte sodavandsflasker. Det bør der ændres på, mener Brancheforeningen Cirkulær, så langt mere emballage til drikkevarer omfattes af pantsystemet. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

I Danmark sælges der store partier juice- og saftprodukter i plastflasker uden pant. Potentialet ved at lægge pant på plastflaskerne er på op mod en mængde svarende til 156 millioner ½-liters plastflasker (PET) om året. Systemet er allerede etableret, og genanvendelsen vil ske i et lukket cirkulært kredsløb, som derfor sikrer den højst mulige kvalitet i genanvendelsen.

Derfor mener Brancheforeningen Cirkulær, at regeringens Advisory Board for Cirkulær Økonomi bør gøre et fuldt, samlet pantsystem til en hovedanbefaling.

Kan genanvendes til fødevarer

"Hvis vi pantbelægger flaskerne, er der en rigtig, rigtig stor del af dem, der vil finde tilbage i de rette cirkler. Og det er det, det handler om. At få lukkede kredsløb af materialer. Dermed vil vi hjælpe til at skabe den cirkulære økonomi, vi har brug for, særligt omkring plastik", siger Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Brancheforeningen Cirkulær.

Miljømæssigt set er kvaliteten af genanvendelsen nemlig højere i et såkaldt lukket, cirkulært kredsløb. I dag sikrer pantsystemet et store mængder af PET-flasker og aluminiumsdåser, der samtidig allerede har været godkendt og benyttet som fødevareemballage. Der er strenge krav, der sikrer, at hvis først et produkt har været benyttet til et andet formål, kan det ikke bruges til fødevarer igen.

Frygter modvilje i industrien

Når en tom juice-flaske af plast først er havnet i affaldsspanden til plast derhjemme sammen med brugte kødbakker og tomme shampoo-flasker, kan den derfor aldrig blive genanvendt til at fødevareemballage igen. Det er ærgerligt, mener Brancheforeningen Cirkulær.

"Vi håber selvfølgelig, at regeringen og dens advisory board synes, at det her er en fantastisk god idé. Men jeg kan da frygte det modsatte, for det koster jo noget for industrien at få emballage omfattet af pantsystemet", siger han.