15 forslag: Brancheforeningen Cirkulær sætter fuld skrald på cirkulær økonomi

Pressemeddelelse

I dag lancerer Brancheforeningen Cirkulær 15 forslag til, hvordan den kommunale affaldssektor kan bidrage til Danmarks omstilling til cirkulær økonomi. Det skal blandt andet være frit for borgerne at køre affald hen til andre aktører end kommunen, mens kommunen fortsat skal være den eneste, der står for at hente affaldet ved husstandene. Samtidig skal de syv fokusfraktioner indsamles som standard.

Gips og sortering af byggeaffald på genbrugsplads

Den kommunale affaldssektor foreslår blandt andet, at de syv fokusfraktioner (papir, pap, metal, plastik, glas, madaffald og træ) indsamles som standard i hele Danmark. Derudover skal affaldsgebyrreglerne reformeres, så det bliver billigere for den enkelte husstand, jo mere de sorterer til genanvendelse, og dyrere, hvis de smider det hele i restaffaldet. Foto: Christian Brandt, Actvisual/Renosyd.

Fremtidens udfordringer med øget forbrug, klimabelastning og ressourceknaphed giver Danmark et særligt ansvar, da vi bruger mange ressourcer per indbygger. Men de giver os samtidig nye muligheder for at styrke vores position som grønt foregangsland – til glæde for borgere, virksomheder og ikke mindst miljøet.

Det mener Brancheforeningen Cirkulær, som på sit årsmøde Affald 2017 i dag lancerer 15 forslag til, hvordan affaldssektoren kan bidrage til mere cirkulær økonomi i Danmark.

”Vi skal genbruge og genanvende mere - og så skal vi så vidt muligt skabe lukkede kredsløb af ressourcer. Det vil kræve nytænkning. Det vil kræve styring, og det vil kræve, at vi er villige til at investere i fremtiden,” siger Mads Jakobsen, formand for Brancheforeningen Cirkulær.

Den kommunale affaldssektor foreslår blandt andet, at de syv fokusfraktioner (papir, pap, metal, plastik, glas, madaffald og træ) indsamles som standard i hele Danmark. Derudover skal affaldsgebyrreglerne reformeres, så det bliver billigere for den enkelte husstand, jo mere de sorterer til genanvendelse, og dyrere, hvis de smider det hele i restaffaldet. Og så skal der udvikles en national model for socialøkonomiske virksomheder, der arbejder med reparationer og genbrug af f.eks. elektronikaffald.

Kommunen skal have hånden på rattet

Der er dog fortsat brug for offentligt ejerskab og styring med affaldsopgaven, mener formanden for Brancheforeningen Cirkulær.

”Vi ønsker en effektiv og strømlinet indsamling med fokus på service for borgerne, og derfor skal der ikke køre fire forskellige skraldebiler ned ad samme villavej. Der skal derfor kun være én, der henter affald hos borgerne, nemlig kommunen. Det er også kommunen, der med sit lokalkendskab og i samarbejde med borgerne bedst og mest effektivt kan definere, hvordan den konkrete sortering og indsamling skal se ud, under hensyntagen til hvordan folk bor, og hvor langt der er mellem husene,” siger Mads Jakobsen.

Samtidig skal kommunerne stadig være i stand til at bygge og drive affaldsbehandlingsanlæg til f.eks. sortering. Det går imod regeringens forslag om at tvangsprivatisere al kommunal affaldsaktivitet på genanvendelsesområdet udover indsamlingen. Brancheforeningen Cirkulær frygter, at det vil sløve omstillingen til den cirkulære økonomi.

Frit for borgerne at køre uden om kommunen

”Markedet skal bruges intelligent, så vi gør ydelserne billigere og styrker udviklingen. Vi vil samarbejde med virksomhederne om at indsamle og sortere affaldsfraktioner, de kan bruge i deres egen produktion. Men vi skal fastholde kommunernes ret til at holde sammen på værdikæderne, så vi ikke taber mulighederne undervejs. Affald hænger sammen fra indsamling til energiudnyttelse,” siger Mads Jakobsen.

Konkret foreslår Brancheforeningen Cirkulær blandt andet, at virksomheder, som vil tage deres produkter tilbage, når de er blevet affald, skal kunne købe sig adgang til den offentlige affaldsinfrastruktur. Samtidig skal det være frit for borgerne at køre deres affald hen til andre aktører, end det kommunale affaldssystem. Og så skal det fortsat være muligt for f.eks. små håndværkere at bruge kommunernes genbrugspladser.

Nu peger pilen på industrien

Med dagens præsentation af, hvad affaldssektoren kan bidrage med i omstillingen til cirkulær økonomi, peger pilen nu på bl.a. design- og produktionsfasen:

”Vi kan hverken redde verden eller skabe en cirkulær økonomi fra bunden af skraldespanden. Derfor har vi brug for, at industrien spiller med. Produkterne skal designes på en anden måde. De skal holde længere. De skal være lettere at reparere, og så skal det være lettere at skille produkterne ad og genanvende materialerne, når de bliver til affald,” mener Mads Jakobsen.

Om præcis en uge vil regeringens advisory board for cirkulær økonomi præsentere en række anbefalinger, der forhåbentlig sætter en ambitiøs dagsorden for, hvordan også industrien kan bidrage med sin del til omstillingen til cirkulær økonomi. På Affald 2017 overrækkes affaldssektoren derfor sine forslag til boardets formand Flemming Besenbacher.

 
Fakta: 15 forslag til mere cirkulær økonomi
  1. Styrket borgerinddragelse gennem best practice
  2. Tilfredshedsmåling til benchmark af service
  3. De 7 fokusfraktioner indsamles som standard
  4. Én samlet henteordning – fri mulighed for bringeordninger
  5. Virksomheder kan kobles på infrastrukturen
  6. Frivillig adgang til genbrugspladser for virksomheder
  7. Analyse af genbrugspladsernes i den cirkulære økonomi
  8. Ny model for socialøkonomiske reparationsvirksomheder
  9. Moderne gebyrregler med fokus på miljøforbedringer
  10. Fra hvile-i-sig-selv til non-profit
  11. Formålsrettede markedsaktiviteter, der kickstarter udviklingen
  12. Etablering af en ny ressourceudviklingsfond
  13. Internationalt videnssamarbejde om affaldsenergi i den cirkulære økonomi
  14. Udspil til langsigtede finansiering af deponier
  15. Kortlægning af mulighederne ved deponier som ressourcebanker