Affaldssektoren leverer cirkulær økonomi hver dag

Pressemeddelelse

Affaldssektoren tager positivt imod, at regeringens advisory board for cirkulær økonomi ønsker at styrke Danmarks position på området. Kommunerne er i gang med at levere og vil intensivere arbejdet for bedre udnyttelse af affaldet. Affaldssektoren er i rivende udvikling, og derfor peger pilen på industrien, som skal designe og producere langt mere cirkulært, hvis vi skal realisere potentialet.

affaldssortering plastik papir

Kommunerne er i fuld gang med at gør det nemmere for borgerne at sortere affald, og resultatet viser sig tydeligt: Genanvendelsen af husholdningernes affald stiger år for år. Derfor peger pilen i høj grad på industrien, som skal designe og producere med ensartet, holdbart og cirkulært. Foto: Affaldsfotobank.dk.

Kommunerne er i fuld gang med at gør det nemmere for borgerne at sortere affald, og resultatet viser sig tydeligt: Genanvendelsen af husholdningernes affald stiger år for år.

Derfor peger pilen i høj grad på industrien, som skal designe og producere med ensartet, holdbart og cirkulært. Det mener Brancheforeningen Cirkulær på baggrund af de anbefalinger, regeringens såkaldte advisory board for cirkulær økonomi i dag er kommet med.

”Vi skal jo helst undgå, at produkterne overhovedet bliver til affald. For hvor meget vi end gør i affaldssektoren, så kan vi ikke redde verden fra bunden af skraldespanden. Vi skal stille flere håndfaste krav til industrien om at designe og producere nogle bedre produkter,” siger Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Brancheforeningen Cirkulær – organisation for kommuner og kommunale affaldsselskaber.

Tre variationer i sorteringen

Advisory boardet har i sine anbefalinger også fokus på dette, og det bakker Brancheforeningen Cirkulær op om. På trods af dette er de 12 erhvervschefer i boardet desværre også med at promovere end række uheldige myter.

”Når det i den offentlige debat postuleres, at der er ligeså mange måder at sortere affald på, som der er kommuner i Danmark, så er der tale om en myte – en myte, som desværre er med til at skabe usikkerhed, som i værste fald kan få borgerne til at tvivle på, om deres affaldssortering nytter. Det er ærgerligt, for borgerne gør det rigtig godt,” mener Jacob Hartvig Simonsen.

I bund og grund af der tre forskellige variationer på, hvordan affaldet skal sorteres, som Brancheforeningen Cirkulær har beskrevet i et notat.

Variationerne er udtryk for, at kommunerne tilpasser indsamlingen efter, hvor langt der er mellem husene, fordelingen mellem boligtyper samt hvilke muligheder, der er for at afsætte affaldet til videre behandling.

Genanvendelsen stiger

Statistikkerne viser samtidig, at kommunerne og borgerne i fællesskab i høj grad driver udviklingen mod mere cirkulær økonomi. Flere kommuner har faktisk allerede nået målet om 50 procents genanvendelse, fem år før tid.

Blandt dem er Vejle Kommune, som på blot et år har hævet genanvendelsesprocenten fra 43 procent til 57 procent.

Og i løbet af sommeren begynder de første københavnere at sortere deres madaffald separat, så det blandt andet kan blive til biogas, som 75 procent af byens skraldebiler bruger som brændstof.

”Vi vil i kommunerne og affaldsselskaberne selvfølgelig fastholde foden på speederen. Vi tager ansvar for fremtiden, og har derfor selv formuleret 15 forslag til, hvordan vi kan bidrage til mere cirkulær økonomi,” siger Jacob Hartvig Simonsen.

Brancheforeningen Cirkulær foreslår blandt andet
  • De syv fokusfraktioner – herunder madaffald – i ressourcestrategien skal gøres til national standard for sortering.
  • Affaldsgebyrerne skal vendes på hovedet, så det bliver billigere, jo mere husstandene sorterer til genanvendelse, og dyrere, hvis affaldet smides i restaffaldet.
  • Der skal udvikles en national model for socialøkonomiske virksomheder, der arbejder med reparationer og genbrug af f.eks. elektronikaffald.
  • Virksomheder som Matas, Nespresso, H&M og IKEA, der tager deres produkter tilbage, skal kunne købe sig adgang til landets 400 genbrugspladser.

Find alle 15 forslag på www.danskaffaldsforening.dk.