Affaldsforening: Plastikafgift flugter med miljøbelastningen og skal bevares

Debat

Afgiften på PVC, der findes i blød plast, skal fastholdes - og ikke fjernes, som regeringen foreslår. PVC er skadeligt for miljøet, og samtidigt er den bløde PVC-plastik nærmest umulig at genanvende. Det skriver Jacob Hartvig Simonsen i et debatindlæg i Altinget.

deponi PVC

Blød PVC som f.eks. badebolde, luftmadrasser og gummistøvler er næsten umulige at genanvende. Afgiften på PVC er derfor med til at tilskynde til at bruge alternativer. Foto: Favrskov Forsyning.

Af Jacob Hartvig Simonsen, Direktør, Brancheforeningen Cirkulær

Blød PVC er det dårligste plastikaffald, der findes. Det nedbrydes stort set ikke og er samtidig næsten umuligt at genanvende.

Det gælder, uanset om det bruges til luftmadrasser, gummistøvler, regntøj eller badedyr. Derfor må Brancheforeningen Cirkulær bakke Det Økologiske Råd op, når Christian Ege i Altinget siger nej tak til regeringens plan om at fjerne afgiften på PVC og ftalater.

Hvis PVC blev produceret, da Luther hamrerede sine teser mod aflad op på døren til slotskirken i Wittenberg, ville vi stadig kæmpe med det i dag. Blød PVC ender på ene eller anden måde på deponier, hvor det skal opbevares i århundreder – hvilket i parentes bemærket koster mange penge for borgerne.

Afgiften på PVC er ikke aflad, som Luther gjorde oprør mod. Den er en betaling for den gæld til miljøet og samfundet, vi optager, når vi bruger plastikprodukter af PVC.

Afgiften er et vigtigt redskab

Her og nu er afgiften dog et redskab til at gøre det attraktivt for virksomheder at producere nogle mindre skadelige produkter og for mange produktkategorier findes der allerede i dag alternativer.

Vi skal bruge så lidt PVC som muligt og gerne helt undgå at bruge det på lang sigt. Uden afgiften vil forbruget af PVC stige.

Da PVC-plastik er noget af det dyreste affald at behandle og særligt den bløde PVC stort set ikke kan genanvendes, får vi hverken mere cirkulær økonomi eller miljø ud af anstrengelserne – kun større miljøbelastning og en faktura fra fremtiden, som ingen ønsker at betale.

Kort sagt: Hvis vi fjerner afgiften, kommer vi til at grave endnu flere billige luftmadrasser, gummistøvler og badedyr ned.

Afgift skal flugte med miljøbelastingen PVC medfører

PVC bør belægges med afgift – og gerne en, der i højere grad flugter med den markante miljøbelastning, plastikprodukterne medfører.

De fleste, der fulgte lidt med i medierne hen over sommeren, kender til de store affaldsproblemer, musikfestivalerne står med, når gæsterne efterlader luftmadrasser i titusindvis, regntøj, gummistøvler, presenninger og badedyr og så videre. – produkter, der alle er lavet i PVC.

Skal vi øge forbruget af disse produkter og affaldsmængderne ved at fjerne afgiften?

PVC er plastik lavet af råolie, klor, bly og forskellige kemikalier.

Hvis PVC brændes, frigives klor, som danner saltsyre og kan resultere i syreregn, som blandt andet ødelægger skovene. Derfor gør man meget ud at undgå PVC på affaldsenergianlæggene og rense røgen, hvis uheldet er ude.

Faktisk er det også sådan, at PVC medfører dobbelt så meget farligt affald - i form af røggasrensningsaffald – som ved energiudnyttelse af andre materialer. Affald, der skal deponeres for eftertiden. Det fremgår bl.a. af en PVC-rapport fra Miljøstyrelsen.

Selvom den hårde PVC, som bruges til fjernvarmerør og mange andre nødvendige industriprodukter, kan genanvendes opfylder vigtige funktioner i dag, er det stadig et miljøproblem og bør udfases på lang sigt ligesom den bløde PVC.

Vi ønsker et Danmark uden oliebaseret plastik

Brancheforeningen Cirkulær har netop fremlagt en plastikpolitik, hvor vi ønsker at gøre Danmark og EU helt fri for fossil, oliebaseret plastik i 2050 – et mål, der flugter med målet om et fossilfrit samfund i 2050.

Plastik er baseret på olie, som udleder CO2 og medfører derfor klimaforandringer - uanset om plastikprodukterne nedbrydes i naturen, på deponier eller bruges til energi.

Når olien skal ud af energiforsyningen, bør Danmark også sætte et mål for, hvornår olien skal ud af de produkter, vi ellers omgiver os med.

Vi skal genanvende alle de materialer, vi kan. Og de kommunale affaldsselskaber stiller sig meget gerne forrest og samler ind og sortere affaldet.

For at det skal give mening, skal virksomhederne bruge nogle materialer, der er egnede til genanvendelse – også økonomisk - og har mindst mulig miljøbelastning.

Afgift betyder, at en udfasning af uønskede materialer er mulig

PVC er den fossile plastiktype, vi skal bruge absolut mindst af. Det kan godt være, Skatteministeriet kan konstruere en beregning, der viser, at afgiften ”ikke giver skattefaglig mening” i dag, men miljø- og affaldsmæssigt er den ikke til at komme uden om.

Afgiften på PVC er ikke en afgift på regnjakker, men et instrument til at udfase uønskede materialer i vores samfund og udvikle den cirkulære økonomi.

Afgiften skal give virksomhederne incitament til at finde andre og bedre løsninger – og derfor skal afgiften som minimum fastholdes og gerne hæves betragteligt. 

PVC hører ikke til i en cirkulær økonomi.

Debatindlægget er bragt i Altinget 3. november 2017.