Debat: Danmark skal være helt fri for forurenende plastik

Debat

Plastik udgør et stort affaldsproblem, der skader miljø og natur. Derfor er der brug for at sætte konkrete mål, der kan trække samfundet i den rigtige, grønne retning og gøre Danmark fri for nyproduktion af fossil plastik i 2050, skriver Mads Jakobsen og Ole Bondo Christensen i et debatindlæg i Politiken.

Plastik - sorteringsanlæg

Af Mads Jakobsen og Ole Bondo Christensen, hhv. formand og næstformand i Brancheforeningen Cirkulær og borgmestre i Struer og Furesø Kommuner.

Olie og andre fossile brændsler er på vej ud af den danske energiforsyning. Det har et bredt flertal i Folketinget besluttet. Når olien skal ud af energiforsyningen, bør Danmark også sætte et mål for, hvornår olien skal ud af de produkter, vi ellers omgiver os med.

Plastik er baseret på olie, som udleder CO2 og derfor medfører klimaforandringer. Det gælder, uanset om plastikprodukterne nedbrydes i naturen, på deponier eller bruges til energi. Samtidig udgør plastikemballage et enormt affaldsproblem, der skader miljø og natur.

Plastikprodukterne skal indsamles, sorteres og genanvendes. Men olien skal også ud af plastikken, hvis CO2-neutralitet og cirkulær økonomi skal gå hånd i hånd. En cirkulær økonomi er kun attraktiv, hvis den kører på grøn energi og ikke øger CO2-udledningen.
Mads Jakobsen og Ole Bondo Christensen
 

Produktionen af plastik er tyvedoblet siden 1964, og i 2014 blev der produceret 311 mio. tons plastik, som kun genanvendes i begrænset omfang. Denne mængde forventes fordoblet i løbet af de næste 20 år og firdoblet inden 2050, hvis der ikke gøres noget. Det estimeres, at der er 150 mio. tons plastik i verdenshavene. I Danmark udgør plastik over en tredjedel af alt det henkastede affald.

Vi må se fremad

Plastikprodukterne skal indsamles, sorteres og genanvendes. Men olien skal også ud af plastikken, hvis CO2-neutralitet og cirkulær økonomi skal gå hånd i hånd. En cirkulær økonomi er kun attraktiv, hvis den kører på grøn energi og ikke øger CO2-udledningen.

Derfor lancerer Brancheforeningen Cirkulær en ny plastikpolitik, der foreslår et nyt mål om at udfase plastemballage, der ikke er designet til genanvendelse, i 2025. Og et mål om et Danmark fri for nyproduktion af fossil plastik til forbrugerprodukter i 2035.

Begge mål leder vejen mod at gøre Danmark fri for nyproduktion af fossil plastik i 2050. Et mål, der flugter med målet om at gøre Danmark uafhængig af fossile brændsler i 2050, som et bredt flertal i Folketinget står bag. Vi genanvender mere og mere plastik. Kommunerne viser netop nu, at de kan levere på de nationale mål om at indsamle mere til genanvendelse, herunder bl.a. plastik. Kommuner og kommunale affaldsselskaber arbejder målrettet på at gøre det nemmere for borgerne at sortere plastikken fra til genanvendelse. Men vi må og skal videre, så både kommuner, virksomheder og borgere bidrager til den fælles dagsorden om at holde plastikken i det cirkulære kredsløb.

Plastikaffald koster kassen

Desværre er det sådan i dag, at plastik, ligesom det meste andet affald, koster penge at genanvende. Særligt emballagen er et problem. Ny, oliebaseret plast er billig og nem at arbejde med, mens genanvendt plastik koster kassen at indsamle, sortere og oparbejde – og samtidig er dårligere, da vi mangler viden om kilder og indhold i det nye materiale.

Konsekvensen er, at det i dag koster penge at afsætte plasten. Virksomhederne skal have incitament til at bruge genanvendt plastik til emballage, og ny plast skal være fossilfri.

Politikkerne skal på banen

Opgaven er enorm, og den kræver, at politikerne sætter klare, ambitiøse mål, der sætter en stærk ramme om indsatsen – gerne fulgt op af krav til produkterne, afgifter på fossil plast, engangsplast mv.

Samtidig bør vi høste de lavthængende frugter. Vi bør udvide pantsystemet med plastikemballager til juice- og saftprodukter, så emballagerne kan bruges til det samme formål igen og igen, og vi bør modernisere emballageafgifterne, så det bliver økonomisk attraktivt for virksomheder at bruge genanvendt i stedet for fossil plastik.

EU er på vej med en plastikstrategi, og i Danmark har regeringen både varslet en plan mod plastforurening og en strategi for cirkulær økonomi.

Lad os give den fuld skrald og få sat de mål, der skal til for at trække samfundet i den rigtige, grønne retning.

Debatindlægget er bragt i Politiken 27. oktober 2017.