Kommunepuljeprojekt i mål: Affaldsfotos til fri brug

Nyhed

Affaldsfotobank.dk stiller professionelle affaldsfotos til rådighed for kommuner, forsyninger og kommunale selskaber – kvit og frit. Udviklingen af den fælles affaldsfotobank er støttet af Miljøstyrelsens kommunepulje, og i spidsen for projektet har Langeland Forsyning, Tårnby Kommune og Aalborg Renovation stået. Rostra Kommunikation har stået for den grafiske udvikling og taget fotos. Illustration: affaldsfotobank.dk.

Affaldsfotobank
 
 

Mange kender til den situation at mangle nogle gode fotos, når der skal kommunikeres om affald til borgerne. Men det kan være dyrt og tidskrævende at få taget de fotos, man skal bruge. Derfor søgte Tårnby Kommune, Langeland Forsyning og Aalborg Renovation i 2016 om midler fra kommunepuljen til at skabe en fælles fotobank:

"Affaldsfotobank.dk blev til, fordi vi ønskede en mulighed for at dele gode professionelle fotos på tværs af kommuner og forsyninger. Det var vigtigt, at billederne skulle kunne bruges kvit og frit til affaldskommunikation, så alle kan få mulighed for at bruge billederne i deres kommunikationsmaterialer," fortæller Anette Petersen, projektleder og miljømedarbejder hos Tårnby Kommune.

Sund hjælpekultur i kommunerne

Alle offentlige og halvoffentlige affaldsselskaber, forsyningsvirksomheder og kommuner i Danmark må frit bruge fotobankens billeder i deres ikke-kommercielle informationsmaterialer.

Billund - piktogram
Billund Kommune har som nogle af de første taget fotos fra den fælles affaldsfotobank i brug på skiltene på to genbrugspladser - og kombineret dem med piktogrammerne fra det fælles piktogramsystem. Foto: Billund Kommune.
 

Netop ideen med en fælles samling af fotos var væsentlig. Mange kommuner og forsyninger er nemlig åbne over for at dele deres fotos med hinanden, men i praksis gør ophavsretten det vanskeligt. Det var i denne ånd, at fotobanken blev skabt:

"Min erfaring fra kommunernes verden er, at der hersker en sund dele- og hjælpekultur. Man vil gerne dele viden og hjælpe hen over kommunegrænserne. Det er også derfor, at vi gik med i projektet," fortæller Jeanette Nissen Rasmussen fra Langeland Forsyning.

For at give brugerne fleksibilitet må billederne gerne redigeres, og de må anvendes uden kildehenvisning.

Motiver udvalgt med input fra hele landet

Billedernes motiver er primært udvalgt blandt de syv husholdningsfraktioner, da kommunepuljen har fokus på metal, glas, plast, pap, papir, træ og organisk affald. Affaldsfotobank.dk rummer dog også situationsfotos af fx placering af beholdere, adgangsveje og håndteringen af affaldet både indendørs og udendørs.

"Vi ville gerne komme godt rundt om de fleste affaldssituationer i hjemmet – fra sorteringssituationer inden for til beholderne uden for – og også have fotos fra både villa, etagebolig og sommerhus. Vi har endda fotos fra et sorteringsanlæg for metal og plast, men det er også klart, at vi ikke kunne fotografere alt," fortæller Pernille Wamberg Broch fra Aalborg Renovation.

Motiver og kategorier blev udvalgt i en proces, hvor alle kommuner, forsyninger og affaldsselskaber i starten af 2017 blev inviteret til at komme med forslag på baggrund af deres behov. Ud fra disse input besluttede projektgruppen, hvilke motiver der skulle fotograferes.

Kontakt

Niels Toftegaard
Kommunikationschef
2633 0462