Øget plastgenanvendelse kræver styring og bedre design

Nyhed

Kommunerne ruller nye spande ud i hele landet, så borgerne kan sortere plastik. Det giver god mening at kommuner og affaldsselskaber arbejder for at omstille samfundet fra en lineær til en cirkulær økonomi. Mange af de emballager, der indsamles, er dog vanskelige eller næsten umulige at genanvende. Det skyldes særligt, at de er sammensat af flere typer materialer og forskellige plastiktyper. Derfor bør der stilles krav til industrien, så produkter og emballager designes til genanvendelse.

Renonord - sorteringsanlæg4

I Aalborg har det kommunale affaldsselskab Reno-Nord bygget et sorteringsanlæg til plastikaffald fra husholdningerne i en række nordjyske kommuner. Ved at finsortere plastikaffaldet kan der opnås mere ensartede materialefraktioner, som nemmere kan genanvendes. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

Jyllands-Posten skrev d. 10. september, at kun 15 procent af den plastik, borgerne sorterer, bliver genanvendt. Resten bliver primært udnyttet som energi. Tallet bygger på et svar fra Miljøministeren til Folketinget og en analyse fra Tyskland, der aftager en meget stor del af plastikaffaldet til sortering og genanvendelse.

Artiklen i Jyllands-Posten manglede dog at nævne, at mange kommuner sikrer sig højere genanvendelsesprocenter og kvalitet gennem ekstra finsortering og styring i flere led.

- Generelt koster det penge af forfølge miljøgevinster i affaldssektoren, hvilket særligt gælder for så komplekst et materiale som plast. Det er omkostningstungt at sikre sig mere og bedre genanvendelse. Mange kommuner har dog lagt en stor indsats i at udsortere og forfølge affaldet i flere led for at opnå bedre miljøresultater. Det er en vigtig pointe, siger Mikkel Brandrup, politisk chef i Brancheforeningen Cirkulær.      

Industrien skal designe cirkulært

Kommunerne er i fuld gang med at rulle nye affaldsordninger ud og engagere borgerne i affaldssortering. Det næste og mest afgørende skridt er at sikre, at produkter og emballager også er designet til genanvendelse – et skridt industrien skal tage.

- Omstillingen til cirkulær økonomi er en proces, hvor vi både skal udvikle affaldssystemet og den måde, vi designer og producerer på. Vi kan ikke redde verden fra bunden af skraldespanden, og derfor er der behov for, at der bliver stillet krav til industrien, så emballagerne er simplere og designet til genanvendelse, siger Mikkel Brandrup.

Fra næste år kan knap 5 mio. danskere sortere plastik derhjemme. Det viser en opgørelse fra Brancheforeningen Cirkulær.