Byggeriet har selv ansvar for affaldet

Debat

Dansk Byggeri løber fra sit ansvar ved at pege på kommunernes affaldshåndtering som barrieren for cirkulær økonomi. Netop byggeaffald indeholder skadelige stoffer, som står i vejen for cirkulær økonomi. Lad os i stedet få nogle bedre produkter fra byggeriet.

Byggeaffald

Byggeaffald risikerer at indeholde en lang række miljøfremmede stoffer, som hindrer ordentlig genbrug og genanvendelse. Så jo før byggesektoren giver os bedre og renere materialer at arbejde med, jo hurtigere kan vi skabe en cirkulær økonomi. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

I regeringens nye strategi for cirkulær økonomi står der følgende under initiativet om at sikre bedre genbrug af byggematerialer:

”Virksomhederne er allerede i dag forpligtede til at kildesortere deres affald, så det kan genanvendes. Men det er langtfra alle, der overholder reglerne.” Reglerne gælder ikke blot bygge- og anlægsaffald, men alt affald fra virksomheder, der kan genanvendes.

Løber fra ansvaret

Derfor er det trist, når private brancheorganisationer igen og igen prøver at tørre ansvaret for manglende cirkulær økonomi af på kommunerne og de kommunale affaldsselskaber – senest praktiseret af Dansk Byggeris miljøkonsulent Simon Stig Gylling i Politiken den 6.9.2018. Særligt for byggeaffald er det helt virkelighedsfjernt at beskylde kommunerne for hellere at ville energiudnytte end genanvende.

Herunder følger lidt tal og fakta, som forhåbentlig viser, at det primære ansvar – og dermed mulighederne for cirkulær økonomi – ligger hos byggeriet selv:

  • I 2016 blev 87% af bygge- og anlægsaffaldet såkaldt ’materialenyttiggjort’ ifølge Miljøstyrelsens affaldsstatistik, hvilket betyder, at det primært bliver knust og indbygget som fyld i f.eks. vejanlæg og støjvolde. Kun 7% blev energiudnyttet. De sidste 6% blev deponeret.
  • To-tredjedele af alt affald i Danmark kommer fra virksomheder. Og de har som nævnt pligt til at sorterer genanvendeligt affald – det er ikke kommunernes ansvar.
  • Direkte genbrug – hvor vinduer, døre, trælægter, vægge, mursten osv. bliver brugt som de er igen, uden at blive knust, sker desværre kun i begrænset omfang.
  • En af barriererne er at byggeaffaldet kan indeholde miljøskadelige stoffer som PCB, asbest, tungmetaller osv. Det begrænser mulighederne for genbrug og genanvendelse.
  • Problemet er således de byggematerialer, der produceres og er blevet produceret gennem tiderne – og ikke kommunerne eller deres ejerskab af affaldsenergianlæg.

Det bliver nemmere at sortere

Tværtimod løser vi i kommunerne og affaldsselskaberne gerne vores del af opgaven, f.eks. ved at rulle flere affaldsspande ud til borgerne (uanset om kommunerne ejer energianlæg eller ej), så det bliver nemmere at sortere til genanvendelse. Det virker, og genanvendelsen stiger år for år med minimum 2 procentpoint. Men vi kan desværre ikke redde verden fra bunden af skraldespanden.

Udfordringerne med at fremme den cirkulære økonomi og genbrug skyldes primært de produkter, vi omgiver os med. Som nævnt har vi arvet problemet med skadelige stoffer i byggeaffaldet fra bl.a. Dansk Byggeris medlemmer.

De problemer løses kun gennem samarbejde mellem det private og det offentlige, og ved at stille strenge krav til mere bæredygtigt design produkterne i vores hverdag. Borgerne og kommunerne har vist, at de godt kan sortere.

Indlægget er publiceret på LinkedIn 17. september.

Kontakt

Niels Remtoft
Specialkonsulent
7231 2073