Mere ensartet affaldssortering? Vi er i gang – men pas på med lokal detailstyring

Nyhed

Kommuner og affaldsselskaber vil gøre det nemmere og enklere for danskerne at sortere affald på tværs af kommunegrænserne. Derfor er Brancheforeningen Cirkulær i fuld sving med at udvikle fælles affaldssorteringskriterier for 12 fraktioner. Så her sparker Christiansborg-politikerne en åben dør ind. Men vil politikerne også standardisere selve indsamlingen, skyder de sig selv i foden. Det risikerer at blive dyrt, bøvlet og til skade for innovationen, mener Brancheforeningen Cirkulær.

Piktogrammer - Revas

Borgerne i Viborg Kommuner har netop fået nye skraldespande, så de kan sortere mere affald. Som en af landets arealmæssigt største kommuner, kræver det en anden opdeling af affaldet, end i f.eks. en bykommune, så indsamlingen med skraldebilerne økonomisk set hænger sammen. Det er således en kompliceret opgave, hvis alle i hele Danmark skal sortere på samme måde. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

Sådan lyder kommentaren fra Brancheforeningen Cirkulær til regeringens aftale med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om udmøntning af puljen til strategi for cirkulær økonomi. Her fremgår det bl.a., at partierne vil ’fremme mere standardiseret indsamling af husholdningsaffaldet.’

”Ligesom partierne vil Brancheforeningen Cirkulær gøre det så nemt og enkelt som muligt for danskerne at sortere affaldet. Det er vigtigt for den cirkulære omstilling. Derfor har vi også hos os taget initiativ til fælles piktogrammer og fælles sorteringskriterier. Vores ambition i Brancheforeningen Cirkulær er, at de skal ud i alle hjørner af vores samfund, så danskerne møder de samme kriterier uanset om det er hjemme, på arbejdspladsen eller i biografen. Her arbejder vi i samme retning”, siger Charlotte Fischer, direktør i Brancheforeningen Cirkulær – interesseorganisation for kommuner og kommunale affaldsselskaber.

Tag ikke for let på opgaven

Det er dog en klart mindre god idé også at ville standardisere indsamlingsordningerne, siger Charlotte Fischer:

”En fast model for, hvor mange spande der skal stå hjemme hos alle danskere, er både dyrt, bøvlet for sorteringen og kan skade innovation. Det tror jeg ikke er Folketingets hensigt – og derfor vil vi gerne i dialog om, hvordan vi både sikrer let, ensartet sortering og fleksible, innovative indsamlingsløsninger. Det er især vigtigt at tage højde for de mange forskellige måder, danskerne bor på, og ikke mindst, hvor langt der er mellem husene”.

Kommuner og affaldsselskaber arbejder løbende på at udvikle indsamlingsløsningerne, så de bliver bedre, lettere og indpasses optimalt i omgivelserne. Den innovation vil gå tabt med én standardiseret indsamlingsløsning. Samtidig vil en standardiseret løsning let blive dyr. Partierne har i aftalen afsat 5,7 mio. kroner til arbejdet.

”Hvis en ensartning af affaldsindsamlingen betyder, at der skal skiftes ud i danskernes skraldespande hjemme i indkørslen og i gården, vil det koste penge - til nye affaldsspande og ændrede kontrakter med vognmænd og aftagere af affaldet. Det vil i sidste ende gøre det dyrere for danskerne,” siger Charlotte Fischer.

Husk virksomhedernes affald

Brancheforeningen Cirkulær opfordrer samtidig politikerne til at ensarte virksomhedernes affaldssortering. Virksomhederne producerer nemlig dobbelt så meget affald som de private husholdninger. 

”Vi skal huske også at stille konkrete krav til, hvornår virksomheder skal udsortere affald til genanvendelse – også når det ikke kan betale sig økonomisk. Erhvervsaffaldet findes i større, ensartede mængder og har en større sporbarhed, så her er det også vigtigt med en bedre og mere ensartet sortering,” siger Charlotte Fischer.

Kontakt

Niels Toftegaard
Kommunikationschef
2633 0462