Leder: Find den store elastik frem

Debat

I kommunerne og affaldsselskaberne har vi fuld skrald på udviklingen af fælles og ensartede løsninger – men samtidig har vi øje for, at de skal være fleksible og mulige at tilpasse lokale forhold. Der er nemlig mange forhold at tage højde for, når Miljø- og fødevareministeriet over de næste to år skal definere landsdækkende standarder for affaldssortering- og indsamling.

Piktogrammer - Revas

Kommuner og affaldsselskaber er helt med på at skabe fælles løsninger på tværs af kommunegrænser. Det har resulteret i bl.a. de fælles piktogrammer, der skal gøre kommunikationen om de forskellige affaldstyper mere ensartet – både derhjemme, i det offentlige rum, på genbrugspladserne - og alle mulige andre steder. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

Af Charlotte Fischer, direktør, Brancheforeningen Cirkulær.

Et flertal i Folketinget har besluttet en ”mere standardiseret indsamling af husholdningsaffald”. Derfor skal der nu udvikles nye nationale standarder for indsamlingsordninger og sorteringskriterier for husholdningsaffaldet.

Heldigvis i dialog med os i branchen. For nok er vi ligesom Christiansborgpolitikerne optagede af at udvikle velfungerende markeder for affald til genanvendelse. Men vi er også ivrige efter løsninger, der har borgerne med ombord og er omkostningseffektive.

Tag højde for mange forhold

Folketinget skal derfor have fat i den store elastik. Danmark er muligvis et lille land, men vores styrke er at udvikle løsninger, der fungerer optimalt for borgerne lokalt. Vi skal sikre smidige indsamlingsløsninger, der passer til borgerne i alle hjørner af landet – og som kan spænde over en række forhold som:

  • Forskellige boligtyper (fx parcelhuse, lejligheder, sommerhuse, smalle byhuse i ældre middelalderbydele, landejendomme, kollegier mm.)
  • Mange slags geografi (små/store kommuner, by- eller landkommuner)
  • Forskellige affaldsmængder (enlige pensionister over for børnefamilier)

Derfor skal vi sikre, at nye standarder ikke bliver så kantede, at de bremser for innovative løsninger udviklet i samarbejde med borgerne. Samskabelse er en af de tendenser, som mange kommuner omfavner i disse år – fordi det giver medejerskab og bedre løsninger.

Svendborg Kommune og forsyningsselskabet Vand og Affald har fx testet, hvor langt man kan komme ved målrettet at involvere borgerne i affaldsløsningen. Her fik borgere i fire kvarterer og boligområder mulighed for selv at være med til at vælge, hvilket affaldssorteringssystem, de helst vil have. Resultatet blev markant højere affaldssortering i tre ud af de fire områder. Det kan med andre ord betale sig for miljøet at give borgerne indflydelse på indretningen af affaldsløsningen.

Husk pengene

Så er der pengene. En ting er, at det selvfølgelig vil koste, hvis statens ensretning betyder, at der massivt skal købes og skiftes ud i danskernes skraldespande hjemme i indkørslen og i gården, samt ændres kontrakter med vognmænd og aftagere af affaldet. Men det er næppe heller omkostningseffektivt at tvinge samme indsamlingsstandarder ned over Nørrebro og Nørre Aaby. Fornuften taler for, at også Folketinget vil have en interesse i at finde den balance.

Piktogrammer og sorteringskriterier

Vi er med på også at skabe fælles løsninger på tværs af kommunegrænser. Derfor har Brancheforeningen Cirkulæren sammen med KL og Miljøstyrelsen bl.a. udviklet fælles piktogrammer, der skal gøre kommunikationen om de forskellige affaldstyper mere ensartet – både derhjemme, i det offentlige rum, på genbrugspladserne - og alle mulige andre steder. Det har vi fulgt op med fælles sorteringskriterier for 12 typer affald. Så vi overalt i landet er enige om, hvad fx papaffald konkret dækker over.

Men lad os fortsat give plads til fleksible løsninger lokalt. Det vil både borgerne, økonomien og klimaet vinde på.

Det har politikerne aftalt om affaldsindsamling:

Initiativ F: Fremme mere standardiseret indsamling af husholdningsaffald. En standardiseret indsamling af affald er vigtig for at skabe et velfungerende marked i stor skala for affald til genanvendelse. Der igangsættes derfor udarbejdelse af branchefælles standarder for indsamlingsordninger og sorteringskriterier for husholdningsaffaldet. Arbejdet forestås i dialog med branchen, kommunerne og relevante myndigheder, og er således i overensstemmelse med regeringens byrdestop. Standarderne indfases over en periode. Der afsættes i alt 5,7 mio. kr. i perioden 2019-20 til dette initiativ.

Kilde: Politisk aftale om udmøntning af pulje til Strategi for cirkulær økonomi