Kriterier for farligt affald på plads

Nyhed

Brancheforeningen Cirkulær har faciliteret den femte workshop i rækken om fælles sorteringskriterier for husstandsindsamlet affald. Denne gang havde workshoppen udelukkende fokus på farligt affald, hvor tidligere workshops har haft fokus på to fraktioner.

Farligt affald

Farligt affald er den niende ud af projektets i alt 12 husstandsindsamlede affaldsfraktioner, som har fået defineret fælles sorteringskriterier. Denne gang var der tale om en miniversion af de tidligere afholdte workshops, både med færre deltagere og på kortere tid. Der var stadig sørget for at samle et udsnit af hele værdikæden for fraktionen, og således var både Miljøstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt repræsentanter fra kommuner og industri til stede.

Arbejdet tog udgangspunkt i den bagvedliggende kortlægning, der viser hvilke elementer i fraktionen, som der har hersket uenighed om kommunerne imellem. Således var de vigtigste diskussionsemner for dagen medicinrester, kanyler og skarpe og spidse genstande.

Medicinrester og kanyler

To af de emner, der blev diskuteret på miniworkshoppen, var medicinrester og kanyler. Deltagerne blev hurtigt enige om, at begge dele skal være forbudt i fraktionen.

For medicinrester gælder det, at hvis der er medicinrester i det husstandsindsamlede farlige affald – f.eks. i den røde miljøkasse, som bruges mange steder – er der risiko for tyveri. Kanyler udgør derimod et arbejdsmiljøproblem, når det farlige affald håndteres efter indsamlingen.

Skarpe og spidse genstande

Udover medicinrester og kanyler var også skarpe og spidse genstande et af de elementer, der har hersket usikkerhed om. I lighed med kanyler udgør skarpe og spidse genstande et arbejdsmiljørelateret problem, da de miljøbokse, som de fleste kommuner bruger, ikke er indrettet til at indeholde skarpe genstande. På baggrund af dette blev deltagerne enige om, at forbyde skarpe og spidse genstande i fraktionen.

Gamle knive og sakse kan med fordel sorteres som metal, mens rene glasskår skal emballeres forsvarligt og i glasfraktionen.

Kosmetik blev til neglelak og parfume

På listen over elementer, der godt må komme i fraktionen farligt affald, optrådte kosmetik. Deltagerne på miniworkshoppen blev dog hurtigt enige om at ændre ordlyden til ’neglelak og parfume’, da pudder, læbestift og anden makeup ikke er farligt affald.