Åbent brev til Lilleholt: Virksomheder skal stadig kunne bruge genbrugspladser

Debat

I dag kan virksomheder frit vælge, om de vil benytte kommunernes genbrugspladser - og kun dem, som benytter dem, skal betale. Dette frie valg er en succes og bør fortsætte, mener Brancheforeningen Cirkulærs formandskab i et åbent brev til forsyningsministeren Lars Chr. Lilleholt - som omvendt ønsker at forbyde blandt andet håndværkere at benytte de kommunale genbrugspladser.

Genbrugsplads erhvervsaffald

Regeringens forsyningsstrategi vil forbyde små virksomheder og håndværkere at bruge kommunernes genbrugspladser. Det vil alt andet lige gøre livet mere besværligt og dyrere for håndværkerne, mener Brancheforeningen Cirkulær.

Kære energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt.

Sammen kan vi mere. Når vi løfter i flok, kan vi både lykkes med at sikre borgerne god, grøn affaldshåndtering og fair priser samt styrke erhvervslivets muligheder for at skabe vækst og arbejdspladser. Derfor undrer vi os over, at du og regeringen med forsyningsstrategien har lagt op til, at virksomhederne ikke længere må komme på de kommunale genbrugspladser.

Brancheforeningen Cirkulær mener, det har stor betydning, at virksomheder har nem og enkel adgang til landets genbrugspladser. Det sikrer, at affald fra mange tusinde mindre og større byggeprojekter bliver korrekt sorteret med henblik på øget genanvendelse og genbrug. Det er sund fornuft i forhold til den cirkulære økonomi og god service for virksomhederne.

Frit valg for håndværkere - helt uden tvang

De kommunale genbrugspladser er lettilgængelige og velfungerende. I dag besøges pladserne af alt fra borgere med haveaffald, gamle møbler eller udtjente toiletter til små erhvervsdrivende og håndværksmestre, der ønsker at aflevere affald fra f.eks. renoveringen af en kundes badeværelse.

Og det er populært. De mest velbesøgte pladser har over 500.000 besøgende om året.

I dag er genbrugspladserne en kommunal service, som virksomhederne kan vælge til. Virksomheder kan frit bruge genbrugspladserne, hvis de har lyst, og kun de, der benytter ordningen, skal betale. Ingen tvang, betaling efter brug og fuld frihed til at køre andre steder hen, hvis de finder alternative løsninger bedre eller billigere.

Det gælder, uanset om man har været på opgave i en anden del af landet, eller om man har været ude hos en kunde i hjemkommunen. Der er sjældent langt til den nærmeste kommunale genbrugsplads. Derfor er det nemt og enkelt for virksomhederne at komme af med deres affald – og de er sikret en god service i hele landet.

Alternativet er, at den enkelte håndværker eller selvstændige erhvervsdrivende skal på langtur, for at komme af med deres affald hos en af de få private virksomheder, der tager imod. Alt andet lige kan det kun blive dyrere. De kommunale genbrugspladser ligger der alligevel, så det er kun godt, at de udnyttes af det lokale erhvervsliv. Det er sund fornuft at udnytte den effektive offentlige infrastruktur til alles bedste.

Betaling per gang i alle kommuner

De forskellige betalingsmodeller har tidligere været fremhævet som et problem af Dansk Byggeri. Vi støtter den lokale selvbestemmelse, men vi vil fra Brancheforeningen Cirkulærs side gerne tilbyde en konkret løsning.

Vi foreslår, at alle kommuner skal tilbyde virksomhederne at betale per gang på mindst en genbrugsplads i kommunen – uanset om den hedder Odder eller Odense. Derudover kan de lave specielle og skræddersyede tilbud til erhvervslivet, hvis det giver værdi lokalt.

Løsningen findes allerede i store dele af landet, hvor den fungerer godt. Eksempelvis i Østjylland, hvor 12 kommuner i samarbejde med den regionale afdeling af Dansk Byggeri har lavet en fælles løsning til gavn og glæde for det lokale erhvervsliv. Også kommuner på Fyn, i Vestjylland og på Sjælland har lignende ordninger.

Servicen stiger

Genbrugspladserne er et centralt sted for indsamling og sortering af mange slags affald og er i dag inde i en rivende udvikling, vi kun har set begyndelsen af. Flere af dem er blevet døgnåbne.

De giver flere sorteringsmuligheder og styrker kommunikation og service ude på pladsen. Og alt affaldet afsættes til genanvendelse hos erhvervslivet.

Generelt mener vi, at vi skal tage det bedste fra den kommunale verden og det bedste fra den kommercielle verden, hvis vi skal udvikle den cirkulære økonomi. Derfor er vi heller ikke bange for at samarbejde med erhvervslivet.

Vi vil gerne opfordre ministeren til at overveje vores løsning, så vi fortsat kan understøtte det lokale erhvervsliv, og så det lokale erhvervsliv ikke lades i stikken. Vi så gerne en politisk udmelding fra Energi-, Forsynings og Klimaministeriet, der kan skabe denne ro og sikkerhed om de væsentlige vilkår for branchen.

Brevet er bragt som debatindlæg i Jyllands-Posten.