Efter Operation X: Lang vej til cirkulær økonomi i tøj-branchen

Pressemeddelelse

Operation X’ afdækning af flere store tøjkæders triste affalds-håndtering vidner om, at der fortsat er lang vej til cirkulær økonomi i mode- og tekstilbranchen. Det mener Brancheforeningen Cirkulær, som samtidig frygter at det smitter af på resten af samfundets vilje til cirkulær økonomi.

Tekstiler - sortering2

Tøj skal afleveres til genbrug i så stort omfang som muligt. Hvis tøjet er beskadiget og ikke kan repareres, skal tøjfibrene genanvendes. Vi skal kun energiudnytte affald, som ikke kan genanvendes, mener Brancheforeningen Cirkulær.

Det er trist, såfremt tøjbranchen prøver at fremstå grøn, bæredygtig og cirkulær, men samtidig sender helt nyt tøj til destruktion – alene fordi tøjet ikke kan sælges eller er produceret forkert.

Det mener Brancheforeningen Cirkulær, efter at TV2 og programmet Operation X har fortalt, hvordan store tøjproducenter sender ubrugt tøj til destruktion på danske affaldsenergianlæg i stedet for at få ressourcerne i tøjet udnyttet på en bedre måde.

Brancheforeningen Cirkulær anerkender de forskellige tiltag, nogle tøjmærker gør for at vende udviklingen i en branche, der har en særdeles negativ miljøprofil. Men det er langt fra nok, når det som her viser sig, at selv CSR-frontrunnere sender deres genanvendelige tekstiler til energiudnyttelse. 

”Den nemmeste og ofte også billigste affaldsløsning er desværre sjældent den miljømæssigt bedste. Hvis tøjbranchen lover deres kunder, at de er grønne og bæredygtige, men alligevel ser stort på miljøet og blot forsøger at spare penge og tid, underminerer det hele det arbejde, som kommuner, affaldsselskaber og andre gode kræfter gør for at få forbrugerne med på den cirkulære økonomi”, siger Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Brancheforeningen Cirkulær – interesseorganisation for kommuner og kommunale affaldsselskaber.

Tøjbranchen skal praktisere som den prædiker

Uanset om de omtalte tøjproducenter i Operation X har handlet i god eller ond tro, så vidner det om, at der er lang vej til cirkulær økonomi og bæredygtighed i modebranchen.

”Tøjbranchen skal praktisere som den prædiker. Det kræver et opgør med ’fast fashion’-tankegangen og en meget mere stringent tilgang til affaldshåndtering, så tøjet genbruges så meget som overhovedet muligt. Hvis tøjet er beskadiget og ikke kan repareres, skal tøjfibrene genanvendes. Vi skal kun energiudnytte affald, som ikke kan genanvendes”, siger Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Brancheforeningen Cirkulær.

 
FEJLPRODUCERET TØJ SKAL GENANVENDES – IKKE BRÆNDES

Engang i mellem sker det, at eksempelvis et parti cowboy-bukser er produceret forkert og f.eks. falder fra hinanden efter første vask eller indeholder miljøfremmede stoffer over grænseværdierne. De skal naturligvis trækkes tilbage fra butikkerne. Fejlproduceret tøj er genanvendeligt erhvervsaffald, som virksomheden er forpligtet til at finde en genanvendelsesløsning for på det private marked.

Men af momstekniske årsager ønsker tøjproducenten ofte, at bukserne destrueres. Det kan f.eks. ske på et affaldsenergianlæg.

Det er en dårlig løsning, mener Brancheforeningen Cirkulær. Der er masser af muligheder for at udnytte tøjfibrene på anden vis, end ved at energiudnytte dem på et kraftvarmeværk. Det kan f.eks. være til klude i autobranchen, isoleringsmateriale, fyld i bilsæder eller at trevle tøjet op og spinde fibrene til ny tråd.

”Miljøbelastningen ved at producere tøj er i forvejen enorm – og hvis tøjet så derudover aldrig bliver brugt, så går det helt galt. Derfor må reglerne ændres, så også genanvendelse kan tælle som destruktion af forkert produceret tøj. Vi skal kun energiudnytte affald, som ikke kan genbruges eller genanvendes”, mener Jacob Hartvig Simonsen.