FV19: Brancheforeningen Cirkulærs top 3-mærkesager

Nyhed

Det skal være lettere at sortere affald, vi skal have bedre rammer for offentlige-private affaldsselskaber - og så skal den økonomiske regulering af fjernvarme og affaldsenergi i langt højere grad indtænke miljø og klima. Disse tre mærkesager spiller Brancheforeningen Cirkulær nu ind i folketingskandidaternes valgkamp.

Sønderborg_piktogrammer

Det skal være nemmere at sortere affald. En af Brancheforeningen Cirkulærs mærkesager til politikernes valgkamp er derfor, at de fælles piktogrammer for affaldssortering kommer på emballage. I dag bruges affaldspiktogrammerne i over 60 kommuner - og flere er på vej. Foto: Sønderborg Forsyning.

Klima og miljø står øverst på vælgernes dagsorden. Affald, cirkulær økonomi og bæredygtigt forbrug spiller i den sammenhæng en nøglerolle. Det er derfor vigtigt, at en ny regering og et nyt folketing skaber bedst mulige rammer for den cirkulære omstilling – af affaldssektoren og Danmark. Det skal være rammer, der giver nye og bedre muligheder for at forebygge affald og fremme genbrug og genanvendelse.

Brancheforeningen Cirkulærs tre mærkesager er:

Det skal være lettere at sortere

Det vil vi: Danmark står over for nye ambitiøse EU-mål for genanvendelse af husholdningsaffaldet. En vigtig vej til at nå målet er at gøre det så let som muligt at sortere affald rigtigt. Kommunerne og de kommunale affaldsselskaber vil gøre det lettere at sortere affald ved at indføre fælles sorteringskriterier og affaldspiktogrammer i alle hjørner af Danmark – hjemme på danskernes skraldespande, på arbejdspladserne og i det offentlige rum, fx svømmehaller og biografer. Vi ønsker, at alle emballager mærkes med piktogrammer, så alle ved, hvilken spand de skal i.

Det kræver: Ambitionen kræver etablering af en ny kommunikationsplatform for udrulning af nationale sorteringskriterier og piktogrammer. Med platformen vil vi endnu bedre kunne mobilisere borgere og virksomheder i affaldssorteringen og genanvendelsen.

Vi skal sikre mere genanvendelse med offentlige-private selskaber

Det vil vi: Tæt offentligt-privat samarbejde er nøglen til at drive den cirkulære økonomi fremad – ikke mindst i affaldssektoren. Vi vil have mulighed for at etablere offentlige-private selskaber efter tysk forbillede. Med muligheden for at etablere fx et fælles affaldsbehandlingsanlæg vil man kunne samle behandlingen af såvel husholdnings- som erhvervsaffald ét sted og dermed skabe volumen. Det udnytter styrkerne hos hhv. det offentlige og private. Mens det offentlige kan tilbyde infrastruktur, ekspertise og et langsigtet perspektiv, kan det private skabe innovation, vækst og jobs.

Det kræver: Vi ønsker i første omgang mulighed for et forsøgsprojekt, hvor der etableres et offentligt-privat selskab med ansvar for etablering og drift af et affaldsanlæg. Det kræver en dispensation fra reglerne om kommunernes erhvervsvirksomhed.

Vi ønsker økonomisk regulering, der fremmer klima og miljø

Det vil vi: Fjernvarmesektoren, herunder de danske affaldsenergianlæg, står over for en ny økonomisk regulering med benchmarking og indtægtsrammer. Målet er mere effektive fjernvarme- og affaldsenergianlæg. Vi effektiviserer gerne, men det skal ske i pagt med ambitionen om at fremme klima og miljø. Desværre tilsidesætter den nye regulering hensynet til miljø og klima. Reguleringen risikerer både at skade de energianlæg, der allerede har investeret i ny grøn teknologi, og straffe dem, der ønsker at gøre det i fremtiden. Vi ønsker en ny regulering, der både fremmer effektiv økonomi og et bedre klima og miljø.

Det kræver: Den reguleringsmodel, som centraladministrationen arbejder på nu, skal ændres, så den fremmer såvel effektiv økonomi som klima og miljø.