Kommuner og husholdninger går forrest i affaldssorteringen

Nyhed

Danskerne sorterer affald som aldrig før – særligt madaffald. Til gengæld står udviklingen i dele af servicesektoren samt i byggeriet i stampe. Vigtigt indspark til de aktuelle politiske forhandlinger, mener Brancheforeningen Cirkulær.

Byggeaffald sanitet

Store mængder byggeaffald trækker Danmarks samlede affaldsproduktion i vejret, og en markant del af byggeaffaldet er nu blevet nedgraderet fra 'genanvendelse' til 'anden materialenyttiggørelse'. Det viser ny affaldsstatistik. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

Miljøstyrelsen har offentliggjort sin nyeste affaldsstatistik. Trods fortsatte udfordringer med nøjagtigheden i affaldsdatasystemet, peger den blandt andet på, at husholdningerne fortsat sorterer mere og mere affald.

Fra 37% til 48%

  • Genanvendelsesprocenten stiger fortsat fra husholdninger, og var i 2018 på 48% mod 46% i 2017 (og 37% i 2011)
  • Mængden af affald til energiudnyttelse er faldet med 225.000 tons fra 2017 til 2018.
  • Det står stadig sløjt til med genanvendelsen i dele af servicesektoren, herunder hoteller, restauranter, transport, kontorer, stat, regioner og kommunale arbejdspladser.
  • Affaldsmængden fra husholdninger er faldet med over 120.000 tons, dels pga. mindre affald til energiudnyttelse, og dels pga. mindre haveaffald som følge af den meget tørre sommer.
  • Danmarks samlede affaldsmængder er dog steget, fordi byggeriet producerede hele 820.000 tons mere affald i 2018 end i 2017.
  • 52 procent af byggeaffaldet er blevet nedgraderet fra 'genanvendelse' til 'anden materialenyttiggørelse.'
  • Byggeriet stod i 2018 for over 5 mio. tons affald ud af Danmarks samlede mængder på ca. 12,5 mio. tons affald.

Sæt fokus på servicesektoren og byggeriet

Brancheforeningen Cirkulær peger på den baggrund på, at folketingspolitikerne – som netop nu forhandler om affald – retter særligt fokus mod servicesektoren, hvis affald tæller med i de EU-mål, Danmark skal nå, samt på bygge- og anlægssektoren, som producerer voldsomme mængder affald, uden at ressourcerne heri udnyttes tilstrækkeligt.

"Statistikken viser tydeligt, at de danske husholdninger i godt samarbejde med kommunerne går forrest i affaldssorteringen. Nu skal vi bygge videre på det fundament, der har drevet denne udvikling, fremfor at rive det fra hinanden," mener Mikkel Brandrup, direktør i Brancheforeningen Cirkulær, i en kommentar til affaldsstatistikken.

 

Kontakt

Niels Toftegaard
Kommunikationschef
2633 0462
Nana Winkler
Specialkonsulent
7231 2075