PSO-aftale uden reform af affaldsenergi

Nyhed

En bred politisk aftale om afskaffelsen af PSO-afgiften er landet – dog uden at affaldsenergisektoren skal liberaliseres, eller at de beregnede effektiviseringspotentialer indgår i finansieringen af afskaffelsen af PSO-afgiften.

Havvindmøller

Alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten og Alternativet blev torsdag aften enige om at afskaffe PSO-afgiften på el, som betales af forbrugere og virksomheder.

Bundskatten hæves, en erhvervsstøttepulje skrottes og den grønne check reduceres. Det er de vigtigste kilder til finansieringen af afskaffelsen af PSO-afgiften, som et bredt politisk flertal torsdag aften blev enige om.

Ingen reform af affaldsenergi

Aftalen er uden en liberalisering af affaldsenergisektoren, som regeringen ellers havde håbet på, da den lancerede sit forhandlingsudspil i maj måned. Her lagde regeringen op til, at en konkurrenceudsættelse af affaldsenergisektoren skulle effektiviseres for 500 mio. kroner fra 2025 – et mål der er gentaget i regeringens forsyningsstrategi.

Men i PSO-aftalen, som er indgået af de fire borgerlige partier samt S, RV og SF, står der hverken noget om de 500 mio. kroner eller en konkurrenceudsættelse. I stedet genbekræfter partierne vækstpakken fra 2014:

”Aftaleparterne er enige om at fastholde det i Vækstpakke 2014 aftalte effektiviseringsmål for affaldsforbrændingssektoren på 0,2 mia. kr. i 2020,” som der står i PSO-aftalen.

Læs detaljerne i PSO-aftalen på Energi-, forsynings- og klimaministeriets hjemmeside.