Leder: Trist at erhverv og industri modarbejder cirkulær økonomi

Nyhed

Det er ærgerligt, at Dansk Erhverv og Genvindingsindustrien siger nej tak til Brancheforeningen Cirkulærs forslag om op mod 156 mio. flere saft- og juice-plastflasker i pantsystemet - alene fordi det er besværligt. Omstillingen til cirkulær økonomi handler ellers netop om lukkede, cirkulære kredsløb, som pantsystemet er et skoleeksempel på. Det mener Brancheforeningen Cirkulær i denne måneds leder.

Juice pantsystem

For nyligt afslørede Dansk Erhverv og Genvindingsindustrien i Politiken, hvad brancheforeningerne egentlig har af ambitioner for cirkulær økonomi: Stort set ingen. Til vores eget forslag om at pantbelægge op mod 156 mio. saft- og juice-plastflasker, så de aldrig kommer i berøring med det kommunale affaldssystem, siger de nemlig nej tak. Det er for besværligt...

Det er kejserens nye klæder om igen, når de private brancheorganisationer hylder principperne i cirkulær økonomi og udtrykker begejstring for regeringens advisory board for cirkulær økonomi – men samtidig er imod Danmarks fantastiske pantsystem, som er et skoleeksempel på et lukket, cirkulært kredsløb. Handler det om at tvinge kommunerne til at betale private virksomheder for at håndtere og genanvende affaldet - uanset prisen for borgerne og miljøet? Vi ved det ikke.

Bakker op om fokus på design og produktion

Vi kan blot konstatere, at de private brancheforeninger har travlt med at sige, hvad vi i kommunerne skal stoppe med, i stedet for at komme med konkrete alternativer – så vi f.eks. kan løse problemerne med plastikaffaldet. Indtil da fortsætter kommunerne og affaldsselskaberne med at bidrage til mere indsamling såvel som højere kvalitet i genanvendelsen på plastaffaldet – både fordi staten stiller krav til os, men også fordi vi tror på, at omstillingen til cirkulær økonomi kræver, at alle trækker i arbejdstøjet.

Derfor håber vi på, at regeringens advisory board vil udvide sit hidtil lige lovligt snævre – i hvert fald i pressen – fokus på de kommunale affaldsordninger, til også at omfatte mere bæredygtigt design og produktion. De fleste af boardets anbefalinger går jo netop i den retning. Det bakker vi op om.

For en ting har Dansk Erhverv og Genvindingsindustrien dog forstået korrekt: Cirkulær økonomi opstår ikke af sig selv. Det kan vi med selvsyn konstatere, for manglen på resultater med det genanvendelige erhvervsaffald, som har været fuldstændig overladt til markedet siden 2010, er desværre udtalt. Det står sort på hvidt i evalueringen af den politiske aftale, der tvang virksomhederne ud af den kommunale infrastruktur.

Derudover viser den senest offentliggjorte affaldsstatistik, at genanvendelsen af erhvervsaffald i bedste fald er stagneret, mens den stiger for husholdningsaffaldet.

Varm luft

Det er samtidig grebet ud af den blå luft, at det skyldes, at kommunerne klassificerer affaldet til energiudnyttelse. Kommunen skal nemlig ændre sin klassificering, hvis en privat virksomhed har et bedre alternativ – som f.eks. genbrug og genanvendelse. Sådan er reglerne – og heldigvis.

At markedet alene kan drive den cirkulære økonomi er i vores øjne ideologisk varm luft. Tænk hvor meget kul vi kunne spare, hvis blot noget af denne varme luft kunne kanaliseres ind i vores fjernvarmesystem…