Leder: Kommunerne driver udviklingen for plastaffald

Debat

Der er en positiv udvikling i gang på plastområdet, og det kan vi takke visionære kommuner og affaldsselskaber for, når de samarbejder med industrien om innovative løsninger. Senest har det store Clean-udbud, som 40 kommuner deltager i, potentiale til at løfte plastgenanvendelsen til nye højder, mener Brancheforeningen Cirkulær.

Renonord - sorteringsanlæg2

Reno-Nords sorteringsanlæg i Aalborg har nu været i gang i ca. tre måneder, og fungerer bedre end forventet. Blandt andet er det i stand til også at håndtere det bløde plast, borgerne smider ud. Anlægget er blot et af flere opløftende nye initiativer, der skal give bedre genanvendelse af plastaffald fra husholdninger. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

Af Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Brancheforeningen Cirkulær.

Der er gang i den på plastområdet. Den komplicerede affaldsfraktion går en lys fremtid i møde som følge af kommunalt initiativ og dygtige private virksomheder:

  • RenoNords sorteringsanlæg i Aalborg sorterer bedre end forventet her blot få måneder efter indvielsen.
  • Vestforbrænding har firdoblet indsamlingen af plast siden 2012.
  • I Holstebro åbner Nomi4s om knap en måned et nyt robotsorteringsanlæg, som er etableret i samarbejde med en række danske virksomheder.
  • I dag fremlægger bl.a. Fors A/S resultaterne af det store forsøg med genanvendelse af plastaffald fra Holbæks borgere, som blandt andet viser, at det er muligt at producere kvalitetsprodukter af 100 procent genanvendt plastaffald fra husholdninger.

Seneste bevis på, at udviklingen går den rigtige vej, er CLEAN’s store fælles udbud af 40 kommuners plastaffald. Tanken er, at et konsortium af virksomheder skal byde på etableringen og driften af et anlæg, der både kan sortere og oparbejde de ca. 18.000 tons plastaffald fra kommunerne.

Projektet er et godt eksempel på, hvordan kommunalt ejerskab i affaldssektoren kan sikre det nødvendige samarbejde på tværs af kommunegrænser, der kan bidrage til at sætte skub i udviklingen.

Efterspørgslen halter efter

Derfor er det ærgerligt, at Plastindustrien allerede tager nej-hatten på, inden det første informationsmøde om udbuddet overhovedet er løbet af stablen. Vi skal have mere tid, siger Plastindustrien, der tvivler på, at udbuddet bliver en succes, fordi danske plastvirksomheder mangler de nødvendige muskler til at håndtere 18.000 tons plastaffald. Det er paradoksalt, når man for snart et år siden kunne læse, at danske plastvirksomheder angiveligt ”skriger på plastaffald” – hvilket senere viste sig at være i klar modstrid med, hvad Brancheforeningen Cirkulærs medlemmer oplever.

Vi går ud fra, at både vi i Brancheforeningen Cirkulær og Plastindustrien har det samme mål: At øge genanvendelsen af plast og understøtte den cirkulære økonomi. Desværre har der hidtil kun været meget begrænset efterspørgsel efter det plastaffald, som affaldsselskaber og kommuner indsamler. Det er den udfordring, som affaldsselskaber og kommuner har sat sig for at løse – det er nemlig os, der har ansvaret for at realisere både de danske såvel som europæiske mål om mere genanvendelse.

Vejen til cirkulær økonomi

Derfor er det afgørende, at kommunerne kan stå i styrehuset – og at vi kan stå der sammen med industrien. Bliver Clean-projektet en succes, vil et privat etableret og drevet anlæg med store og sikre leverancer af plastaffald fra kommunerne have potentialet til at styrke ressourceudnyttelsen, danske virksomheders innovationskraft og samarbejdet mellem offentlige og private aktører i affaldsbranchen.

Det, tror vi på, er vejen til mere cirkulær økonomi.