Debat: Lad os gøre genbrugskagen større sammen

Debat

Der er masser af eksempler på, at kommunale og frivillige organisationers genbrugsbutikker arbejder sammen om at øge genbruget. Det er både til gavn for borgere, de frivillige organisationer og ikke mindst miljøet. Sådan siger direktør i Brancheforeningen Cirkulær Jacob Hartvig Simonsen i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad.

Argo - Genbrugsbutik

Genbrug bliver mere og mere populært, hvilket både kan mærkes af de kommunale genbrugsbutikker og de frivillige organisationers butikker. Samarbejde om varerne er vejen frem.

Idéen om genbrug er på mange måder rigtig god. Den giver danskerne mulighed for at købe nogle fine produkter til en billig pris, den skaber frivilligt engagement i de velgørende organisationer og nye job i kommunerne - og så sørger den for, at vores ressourcer bliver ved med at gøre nytte. Genbrugsvarer kan forblive værdifulde som brugbare produkter frem for at gå til spilde og dermed skabe behov for en ressourcekrævende produktion af nye varer.

Derfor er det opløftende at se, at trenden med genbrug ikke blot er et midlertidigt modefænomen, men derimod en voksende tendens. Røde Kors er på ti år gået fra 40 til 239 genbrugsbutikker, og Mødrehjælpen, Danmission og KFUM har opnået en fordobling af antallet af deres genbrugsbutikker på samme tid. Til sammenligning er der under 50 kommunale genbrugsbutikker. Hos Brancheforeningen Cirkulær kan vi kun glæde os over de frivillige organisationers succes, for jo mere de sælger, jo mindre affald skal vi i kommunerne og affaldsselskaberne håndtere.

Alligevel oplever vores medlemmer ude på landets 400 genbrugspladser, at alt for mange brugbare varer ender i containerne – alt fra pæne fliser, som kunne blive til en ny terrasse, til emballerede lamper, hvor til og fra-mærket knap er pillet af.
Jacob Hartvig Simonsen, Direktør i Brancheforeningen Cirkulær
 

Lokalt samarbejde mellem kommuner og organisationer

Kommunerne har pligt til at behandle affaldet, der kommer ind på genbrugspladserne på den mest miljøvenlige måde. Vi arbejder efter affaldshierarkiets trin, og øverste trin er direkte genbrug. Derfor giver det rigtig god mening, at kommunen har mulighed for at samle de gode varer sammen og sælge dem i en kommunal genbrugsbutik.

Det betyder imidlertid ikke, at vi ønsker at tage brødet ud af munden på de frivillige organisationer. Derfor ønsker vi i Brancheforeningen Cirkulær – ligesom Peter Fischer-Nielsen fra Afrika Mission har givet udtryk for her i avisen – at bruge flere ressourcer på netop samarbejde. Vi kunne aldrig drømme om at tage brødet ud af munden på de frivillige organisationer.

Samarbejde er der allerede mange eksempler på ude i kommunerne. I Vendsyssel har affaldsselskabet AVV’s genbrugsbutik eksisteret siden 1987. Sammen med Røde Kors, Mission Afrika og mange andre frivillige organisationer har AVV lavet folderen Second Hand Vendsyssel, hvor alle egnens genbrugsbutikker og åbningstider står listet, så vendelboerne nemt kan finde vej til den nærmeste butik. Andre kommuner har efterlignet projektet – ikke for at få folk til at aflevere deres genbrugelige ting på genbrugspladsen, men for at få gang i genbruget i hele kommunen.

Større skala for genbrug

De kommunale genbrugsbutikkers lovlighed blev i 2015 betvivlet af Dansk Industri, som sendte sagen til Ankestyrelsen. Men udtalelsen herfra var klar: Kommunerne må gerne drive genbrugsbutikker.

Derfor kan vi nu tænke genbrug i en langt større skala og foreslår, at vi får mulighed for at etablere socioøkonomiske virksomheder med fokus på reparation af bl.a. elektronik – i samarbejde med lokale virksomheder, frivillige foreninger og beskæftigelsestiltag for mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. Effekten skal nemlig både kunne ses i det grønne regnskab såvel som det økonomiske og sociale.

Læs debatindlægget på Kristeligt Dagblad her

Emne