AffaldPlus vinder Brancheforeningen Cirkulærs verdensmålspris

Nyhed

AffaldPlus modtager Brancheforeningen Cirkulærs verdensmålspris for sit arbejde med at genanvende eternit uden asbest, fremfor at sende det til deponering. AffaldPlus var oppe mod Kredsløbs selvbetjente nærgenbrugsstation og Vestforbrændings direkte genbrug af toiletter og håndvaske.

Verdensmålspris 2024

Rikke Saltoft fik overrakt verdensmålspokalen af Brancheforeningen Cirkulærs formand Arne Boelt. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

Vinderen af Brancheforeningen Cirkulærs verdensmålspris 2024 er AffaldPlus med sit succesfulde projekt om at genanvende eternit fremfor at deponere det.

I 2023 sikrede det genanvendelse af 50 tons asbestfrie eternitplader, i stedet for at de blev sendt til nedgravning på deponi.

Rikke Saltoft, direktør i AffaldPlus, modtog prisen i forbindelse med Affald 2024 – foreningens årsmøde – hvor modtageren af Verdensmålsprisen skulle findes.

”Det er fantastisk at modtage verdensmålsprisen. Det er vi meget stolte over, og glade for branchens anerkendelse,” siger Rikke Saltoft, direktør i AffaldPlus.

Økonomisk og miljømæssig fordel

Initiativet er et samarbejde mellem AffaldPlus og virksomheden Recycon Recycling fra Næstved, og begyndte i 2023 på forsøgsbasis på genbrugspladserne i Ringsted og Næstved. Her blev der opsat specifikke containere til indsamling af eternitplader produceret efter 1988, hvor brugen af asbest blev forbudt. På undersiden af tagplader er der trykt et nummer, som angiver om der er asbest i eller ej. 

Asbestfrit eternit - sortering hos AffaldPlus

Efter en nøje dokumentationsproces og godkendelse fra medarbejderne på genbrugspladsen er eternitten sendt til Recycon Recycling for nedknusning og genanvendelse i betonprodukter. Recycon Recycling har derudover taget løbende stikprøver for at sikre, at der ikke er asbest i eternitpladerne.

Forsøget har ført til, at 50 tons eternit blev genanvendt i 2023. For 2024 er forventningen at 740 tons kan genanvendes, når ordningen udbredes til AffaldPlus' otte største genbrugspladser. Derudover vil Recycon Recycling nu se på at udbrede metoden for kvalitetssikring og genanvendelse til flere kommuner og landsdele.

”Det er en stor tilfredsstillelse for os at flytte affald fra deponi, som jo er det laveste niveau i affaldshierarkiet, til genanvendelse. Det er i vores øjne godt i tråd med især verdensmål nr. 12 om mere bæredygtigt forbrug og affaldshåndtering,” siger Rikke Saltoft.

Genbrug også nomineret

Udover AffaldPlus var også initiativer fra Kredsløb og Vestforbrænding nomineret til Verdensmålsprisen.

Kredsløb har med sin nye, selvbetjente nærgenbrugsstation - indrettet i et butikslokale i midten af Aarhus – gjort genbrug og genanvendelse attraktivt for midtbyens beboere. Den er populær, med høj brugeraktivitet og tilfredshed, helt uden rod og misbrug.

Vestforbrænding har gjort en stor indsats for sikre direkte genbrug af toiletter og håndvaske. Indtil videre er mere end 100 toiletter og 250 håndvaske sendt til genbrug. Det er godt, for sanitet er dyrt at kommer af med som affald, og CO2-tungt at producere.

Kontakt

Niels Toftegaard
Kommunikationschef
2633 0462