AVV sætter fokus på byggematerialer

Nyhed

Et byggemarked med brugte vinduer, døre, fliser, brædder – det er nu en del af sortimentet i AVV's genbrugsbutik, som netop er åbnet. Yderligere sætter selskabet fokus på genbrug af byggeaffald gennem et samarbejde med virksomheden Gamle Mursten.

AVV - Genbrugsbyggemarked

Af Niels Toftegaard, kommunikationskonsulent, Brancheforeningen Cirkulær

I over 30 år har Affaldsselskabet Vendsyssel Vest (AVV) drevet en genbrugsbutik i Hjørring. Nu udvider AVV biksen til også at omfatte genbrugsbyggematerialer indsamlet fra selskabets 18 genbrugspladser.

"Vi har oplevet, at rigtig meget byggeaffald er blevet smidt ud på genbrugspladserne, selvom det aldrig har været brugt – f.eks. hvis man har købt for mange fliser ind – eller at det sagtens kan tåle et par års brug endnu. Generelt er vi i affaldsbranchen gode til at genanvende byggematerialer som f.eks. træ til spånplader. Men hvorfor ikke genbruge direkte, og give det en tur mere som det, det er nu," siger Dorte Mailandt Nielsen, der leder AVV's genbrugsbutik.

For en uge siden slog hun derfor portene op til Genbrugsbyg, som byggemarkedet hedder, der holder til i et 180 kvadratmeter stort telt i forlængelse af den eksisterende genbrugsbutik. Forberedelserne til genbrugsbyggemarkedet er foregået over det seneste halve år, hvor der blandt andet er samlet byggematerialer ind fra genbrugspladserne. I Genbrugsbyg kan der købes brugte vinduer og døre, fliser, brædder m.m. til borgernes byggeprojekter.

Miljøfremmede stoffer
Når snakken i affaldsbranchen går om bygge- og anlægsaffald, kan man ikke komme uden om at forholde sig til miljøfremmede stoffer. Og den diskussion har folkene bag AVV's genbrugsbyggemarked også haft.

"Der er tre ting, som vi er særligt opmærksomme på: PCB, kviksølv og asbest. De stoffer vil vi have ud af kredsløbet. Og hvis vi på nogen måde er i tvivl, så sælger vi det ikke. Eternitplader kan være både med og uden asbest, men det kan være svært at skelne, se det kommer altså ikke ind i butikken."

Hvordan sikrer I, at der alligevel ikke kommer varer på hylderne med de her stoffer?
"For nylig fik vi en elektriker til at screene butikken, og han fandt nogle lamper med PCB-kondensatorer i. Dem tog vi ned fra hylderne. Selvom vi i forvejen har fokus på netop disse tre stoffer, og f.eks. ikke sælger termometre i genbrugsbutikken, fordi der kan være kviksølv i, så kan vi ikke spotte alt. Derfor vil vi løbende invitere fagfolk ind til at gennemgå sortimentet"

Hvad med andre stoffer, for det er jo ikke kun PCB, kviksølv og asbest, der er problematiske?
"Det er rigtigt – det kan være blyindfattede ruder, trykimprægneret træ eller gamle håndvaske med bly i glasuren. Der har vi den holdning, at vi levetidsforlænger, og at der ikke bliver frigivet stoffer, når de her materialer bliver genbrugt, som de er. Og når det trykimprægnerede træ har været stakit i nogle år endnu, skal vi nok håndtere det korrekt igen," siger Dorte Mailandt Nielsen.

Efter planen evaluerer AVV genbrugsbyggemarkedet efter et år – både i forhold til økonomi, drift og miljø. 

"Vi ved jo ikke, hvad der sælger. Men det skal nok vise sig."

Kontakt

Niels Toftegaard
Kommunikationschef
2633 0462