Brancheforeningen Cirkulær: Målet er et samfund fri for fossil plastik

Pressemeddelelse

Plastik er kilde til både miljøskadelig forurening og dyr affaldshåndtering, fordi det i dag designes forkert. Plastik skal kunne genanvendes igen og igen og skal på sigt laves af andet end olie.

Plastik

Plastik består af mange typer og farver, og der er både blød og hård plastik. Det går genanvendelsen af særligt plastikaffald fra husholdninger til en udfordring - og plastik er samtidig en stor kilde til forurening i natur og verdenshavene. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

Plastik er et fremragende produkt – men elendigt affald. Det er besværligt at affaldssortere, dyrt at komme af med for kommunerne og fordi det består af mange typer – og ofte sat sammen i ét produkt – er det besværligt for virksomheder at bruge genanvendt plastik.

Derfor er der brug for en regulær plastikrevolution, hvis vi i fremtiden vil bruge plastik mere miljøvenligt – og samtidig undgå at forværre de store problemer med plastikforurening. Det mener Brancheforeningen Cirkulær – interesseorganisation for kommuner og kommunale affaldsselskaber – som i dag lancerer en ny politik for plastikaffald.

”I kommunerne og affaldsselskaberne arbejder vi hver dag målrettet på at gøre det nemmere at sortere plastikken fra til genanvendelse. Men vi må og skal videre. Derfor lancerer Brancheforeningen Cirkulær en plastpolitik – en tretrinsraket – hvor målet er et samfund helt fri for nyproduceret fossil plastik i 2050”, siger Mads Jakobsen, formand for Brancheforeningen Cirkulær.

Plastikaffald koster kassen

I dag er det sådan, at plastik – ligesom det meste andet affald – koster penge at genanvende, påpeger han.

”Særligt emballagen er et problem. Virksomhederne skal have incitament til at bruge genanvendt plastik til emballage, og ny plast skal være fossilfri. Derfor sætter vi ambitiøse delmål der skal føre frem til et samfund hvor al fossil plastik er udfaset i 2050”, mener Mads Jakobsen.

Konkret foreslår Brancheforeningen Cirkulær at plastikemballage, som ikke er designet til genanvendelse, udfases i 2025. Derefter skal målet være, at Danmark i 2035 skal være fri for nyproduktion af fossil plastik – i første omgang til forbrugerprodukter. Begge disse mål leder vejen mod det endelige mål at gøre Danmark fri for al fossil plastik i 2050. Det flugter med Danmarks ambition om at være uafhængig af fossile brændsler til energi i 2050.

Både Danmark og EU skal på banen

”Opgaven er enorm og kræver, at politikerne sætter klare, ambitiøse mål, der udgør en stærk ramme om indsatsen – gerne fulgt op af krav til produkterne og afgifter på fossil plast og produkter af engangsplast. Samtidig bør vi høste de lavthængende frugter, der er modne og klar til at plukke. Vi bør udvide pantsystemet til også at omfatte plastikflasker til juice- og saftprodukter, så emballagerne kan bruges til det samme formål igen og igen”, siger Mads Jakobsen, formand for Brancheforeningen Cirkulær.

Brancheforeningen Cirkulær anerkender, at der både skal dansk såvel som EU-lovgivning til, for at målene kan indfries. Men vinduet er åbent netop nu, idet EU arbejder på en plastikstrategi samtidig med, at den danske regering både har varslet en plan mod plastforurening og en strategi for cirkulær økonomi.

”Timingen er god, så lad os give den fuld skrald og få sat de mål, der skal til for at trække samfundet i en rigtig, grøn retning”, siger Mads Jakobsen.

Konkrete mål

2025: Al plastikemballage skal være designet til genanvendelse

Allerede i dag kender vi cirkulære alternativer til ny plastikemballage, der ikke kan genanvendes. Derfor bør al plastikemballage gøres cirkulært.

2035: Al nyproduktion af fossil plastik til forbrugerprodukter skal være udfaset

Plastikprodukter til forbrugere er vanskeligere at genanvende end industriprodukter. Derfor bør olien udfases af forbrugerprodukter.

2050: Danmark fri for fossil plastik

Danmark har et mål om at være uafhængig af fossile brændsler i 2050. Der-for bør al nyproduktion af fossil plast være udfaset, så olien hverken bruges til energi eller plastik.