Brev til fem ministre: Genbrugsbutikker og sorteringsanlæg er til gavn for samfundet

Nyhed

Når Brancheforeningen Cirkulærs medlemmer vælger at drive virksomhed, er det fordi, det på de pågældende områder giver god mening, hvis kommuner og affaldsselskaber skal løfte deres opgaver til gavn for samfundet, miljøet og økonomien. Det skriver foreningen i et brev til fem af regeringens ministre som reaktion på den skræmmekampagne, der i øjeblikket kører mod kommuner og affaldsselskaber.

AVV - Genbrugsbyggemarked2

Noget af det mest solgte i AVV's genbrugsbyggemarked er trælister, som er taget op af containerne på affaldsselskabets genbrugspladser i Hjørring og Brønderslev. Men det vil Dansk Industri og Dansk Erhverv have sat en stopper for - og regeringen er heller ikke begejstret. Gevinsterne ved kommunale genbrugsbutikker er imidlertid mange, skriver Brancheforeningen Cirkulær i et brev til fem af regeringens ministre. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

Kommunale genbrugsbutikker og plastsorteringsanlæg giver god mening, hvis kommuner og affaldsselskaber skal løfte deres opgaver til gavn for samfundet, miljøet og økonomien.

Det skriver Brancheforeningen Cirkulærs formandsskab i et brev til fem ministre, herunder erhvervsminister Brian Mikkelsen, økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl og minister for offentlig innovation Sophie Løhde.

Genbrugsbutikker

I diskussionen om kommunale genbrugsbutikker peger Brancheforeningen Cirkulær på, at selvom borgerne har et utal af muligheder for at komme af med tøj, møbler, legetøj og andre genstande, der kan genbruges - enten via genbrugsbutikker drevet af frivillige organisationer eller via digitale platforme fom Reshopper, Tradono og dba.dk - så er det ikke nok.

"Vi må konstatere, at de kommunale genbrugspladser hver dag modtager affald/genstande, der kan genbruges. Det er naturligvis kommunernes og affaldsselskabernes pligt at sikre mest mulig genbrug af affald," står der i brevet, som er underskrevet af Mads Jakobsen og Ole Bondo Christensen, hhv. formand og næstformand i Brancheforeningen Cirkulær.

Det giver samtidig god mening, da kommunale genbrugsbutikker har både miljømæssige, sociale og økonomiske gevinster for hele samfundet.

Sorteringsanlæg til plast

Det samme gør sig gældende i diskussionen om kommuner og affaldsselskaber, som har sorteringsanlæg til bl.a. plastaffald.

Faktum er, at hvis kommuner og affaldsselskaber ikke selv gør det, er der ingen andre, der gør det.
Mads Jakobsen, bestyrelsesformand, Brancheforeningen Cirkulær
 

"I dag beder langt over halvdelen af landets kommuner borgerne om at sortere plastaffald for sig ude ved husene og lejlighederne, og særligt i 2016 rullede kommunerne nye affaldsspande til plast ud til borgerne. Desværre er kommunerne stødt ind i det problem, at der ikke er mange private virksomheder i Danmark, der vil modtage plastaffald fra husholdninger," anfører Brancheforeningen Cirkulær i brevet.

Blandt andet derfor har flere kommuner og affaldsselskaber selv taget initiativ til at øge kvaliteten i genanvendelse af plastaffald.

"Faktum er, at hvis kommuner og affaldsselskaber ikke selv gør det, er der ingen andre, der gør det," skriver Mads Jakobsen og Ole Bondo Christensen i brevet.

Skræmmekampagne fra DI og Dansk Erhverv

Baggrunden for brevet er Dansk Industri og Dansk Erhvervs påstand om, at det offentlige stjæler opgaver fra private virksomheder. Kritikken - som i Brancheforeningen Cirkulærs øjne snarere er en regulær skræmmekampagne - har blandt andet ført til, at regeringen vil udføre et såkaldt 'servicetjek af det offentliges erhvervsaktiviteter'.

Særligt Brian Mikkelsen har været kritisk overfor kommunernes genbrugsbutikker og kaldt dem direkte "hul i hovedet". Samtidig er det fortsat regeringens ønske at tvangsprivatisere kommunale sorteringsanlæg til plastikaffald.

Kontakt

Niels Remtoft
Specialkonsulent
7231 2073