Debat: Danske kommuner leverer på plastikdagsordenen

Debat

Brancheforeningen Cirkulær bakker op om mere indsamling af plastikaffald. Derfor er kommunerne og de kommunale affaldsselskaber overalt i landet i gang med at gøre det nemmere for borgerne at sortere deres affald, herunder plastikaffaldet. Det skriver Brancheforeningen Cirkulær i et debatindlæg i Aarhus Stiftstidende som svar til Plastindustriens kritik af kommunernes indsats.

Renonord - sorteringsanlæg2

Reno-Nord i Aalborg har etableret et sorteringsanlæg til plastikaffald fra borgerne i Nordjylland og indgår samtidig i et projekt med den private plastvirksomhed Aage Vestergaard Larsen A/S. Projektet skal bidrage til, at plastindustrien herhjemme får det plastaffald, den har brug for til genanvendelsesformål. Kommunerne går generelt forrest, når det handler om at sikre genanvendelse af plast. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

Plastikindustriens brancheorganisation er blind for både fortid og nutid, når den her i Århus Stiftstidende 6. juni kritiserer kommunernes indsats med at indsamle plastikaffald fra husholdningerne.

Indtil 2014 var det nemlig slet ikke en prioritet i de nationale planer, som kommunerne skal følge, at kommunerne skulle bruge tid og kræfter på at indsamle plastikemballage fra parcelhuse og lejligheder, som, citat, "forekommer i små mængder, som er snavsede og består af mange plasttyper". De lavt hængende frugter skulle først høstes - nemlig plastikemballage fra erhverv, som findes i, citat, "større, renere og mere homogene fraktioner", som der står i den nationale affaldsstrategi for 2005-2008, hvis politik for plastik blev videreført i det næste affaldsstrategier.

Men plastikaffald udgør en potentiel stor ressource til genanvendelse. Så da tidligere miljøminister Ida Auken i 2014 præsenterede den affaldsplan for Danmark, der gælder nu, indgik plastaffald som en af de syv fraktioner, som der er særligt fokus på, at husholdningerne skal sortere til genanvendelse.

Brancheforeningen Cirkulær bakker op om denne affaldsplan. Derfor er kommunerne og de kommunale affaldsselskaber overalt i landet i gang med at gøre det nemmere for borgerne at sortere deres affald, herunder plastikaffaldet. I 2014 havde 41 kommuner såkaldte 'henteordninger' for plastikaffald - altså at affaldet hentes direkte ved husstandene - enten i en spand, eller gennem en storskralds- eller fortovsordning.

Siden da er serviceniveauet kun steget. I dag har 56 kommuner henteordninger for plastikemballager, og i løbet af det næste år kan minimum 10 kommuner lægges til det tal. Og i alle kommuner kan plastikaffald afleveres til genanvendelse på genbrugspladsen.

Samtidig vil vi tillade os at stille spørgsmål ved Plastindustriens påstand om, at Danmark ligger på en europæiske sidsteplads, når det kommer til indsamlingen af plastikemballage - for tæller vores effektive pantsystem med? Det har vi forgæves forsøgt at få svar på fra både den danske og europæiske plastikindustri, som sammen har udvikles deres helt egen statistik. Og vi må konstatere, at der ikke er sammenhæng mellem deres data og de tal, vi finder i vores nationale affaldsstatistik.

I stedet mener vi, at pilen peger på industrien selv: Vi skal reducere mængden af plastikemballage, stoppe med at producere produkter og emballage sammensat af forskellige typer plastik, som gør dem uegnede til genanvendelse - og i det hele taget designe produkter og emballager, som bedre kan indgå i den cirkulære økonomi. Derfor foreslår Brancheforeningen Cirkulær, at også juice- og saftflasker af plastik omfattes af vores gode pantsystem. Det mener vi, vil øge indsamlingen og genanvendelsen af plastik i et lukket kredsløb af fødevareemballage.

Endelig skal Plastindustrien efterspørge det indsamlede plastik til produktion af nye produkter. For der kommer ingen cirkulær økonomi ud af kun at indsamle plastik - der er også nogen, der skal bruge den.

Faktum er, at det i øjeblikket er kommunerne, der skubber på for at få mere plastik genanvendt - både når det handler om indsamlingen fra husstandene, en indledende sortering samt afsætning. For ja, plastikken afsættes på markedet, så de danske plastvirksomheder har alle muligheder for at byde ind.

Læs debatindlægget her.