Debat: Du gør det rigtige, når du sorterer dit plastikaffald

Debat

Der er stor fokus på genanvendelse af plastik - herunder særligt PET-plastik - for tiden. Men faktisk bliver store dele af PET-plastikaffaldet allerede brugt igen - det havner nemlig i pant-systemet, skriver Brancheforeningen Cirkulærs formand i et debatindlæg i Dagbladet Holstebro-Struer.

Juice pantsystem

Fra 1. juli har man også kunne aflevere juice- og saftflasker i pantsystemet. Det bidrager til endnu bedre genanvendelse af plastik, i dette tilfælde den særlige PET-plastik. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

Dagbladet Holstebro-Struer har den seneste tid sat fokus på plastikaffald. Det er der god grund til, for i både Danmark og resten af verden volder plastik problemer for både mennesker, dyr og natur. I Danmark er vi dog godt med, når det kommer til sortering og indsamling af plastik – bedre, end man kan få indtryk af på baggrund af Dagbladets dækning.

I over 75 kommuner kan danskerne sortere og få hentet plastikaffaldet helt hjemme ved husstanden – i alt næsten fem millioner mennesker. I de øvrige kommuner kan man aflevere sit plastikaffald på genbrugspladsen. Det betyder, at mængden af indsamlet plastikemballage – som er den type plastik, vi typisk har derhjemme – stiger med flere tusind tons om året. Alene fra 2015 til 2016 er der indsamlet næsten 18.000 tons mere plastikemballage på landsplan. Vi venter spændt på de nyeste tal fra staten, som sandsynligvis vil vise, at danskerne fortsætter de gode sorteringsmanerer.

Men blot enkelt kig ned i containeren med plastikaffald åbenbarer problemet: Der er blød plastik og hård plastik, sort, farvet og gennemsigtig plastik, og et utal af forskellige plastiktyper – som ovenikøbet ofte er limet eller svejset sammen.

Det er dyrt og ofte også umuligt at bruge plastikken igen. Kommuner betaler op mod 3000 kroner for at sende plastikaffaldet videre til eftersortering, vask og oparbejdning, så det kan bruges igen. Og alligevel er vi stadig nødt til at energiudnytte en del af plastikken, fordi det er umuligt at omdanne til nye produkter.

Vejen frem er derfor, at plastikfabrikkerne bruger måske kun en eller to typer af plastik i vores emballage, og at de bruger "gammel" og genanvendt plastik i produkterne fremfor ny plastik.

Her kan vi glæde os over, at danske plastvirksomheder heldigvis har set lyset og går forrest i kampen. Færch Plast fra Holstebro er således verdensførende på det felt og efterspørger en særlig type plastikaffald kaldet PET til produktionen af sine kødbakker til blandt andre Danish Crown.

Og netop PET-plastik er der faktisk mindre af i vores plastikaffald end i andre lande. PET-plastik bruges nemlig for det meste til at producere for eksempel sodavandsflasker af, og dem har vi i Danmark afleveret i vores pantautomater i årtier, så de kan blive til nye sodavandsflasker. Denne sommer skal vi yderligere glæde os over, at vi nu også kan aflevere PET-flasker, som der har været saft og juice i.

Det er en udfordring her og nu for Færch, som i stedet må hente PET-plastik fra andre lande, som mangler velfungerende pantsystemer til plastikflasker. Heldigvis er Færch selv med til at løse problemet, for jo flere kødbakker af PET, de sender på markedet, jo flere af dem kan vi i kommunerne og affaldsselskaberne sende retur til Færch, når du og jeg har sorteret dem.

Derfor: Bliv ved med at sortere plastikaffald – det er en del af løsningen.

Indlægget er bragt i Dagbladet Holstebro-Struer.