Forslag: Afgifter kan gøre plastikposerne grønnere

Nyhed

Danskerne bruger op mod en halv milliard plastikposer om året. Desværre er plastikposerne et markant miljøproblem, da de består af helt ny olie, der udleder CO2 og bidrager til klimaforandringer, når de ender som affald. Derfor foreslår Brancheforeningen Cirkulær at øge afgifterne på plastikposer lavet af ny, fossil olie og styrke den cirkulære økonomi.

Reno nord - sorteringsanlæg3

Plastikaffald er dyrt for kommunerne at indsamle og eftersortere, og derudover betaler kommuner faktisk for at få plastikken sendt videre til genanvendelse. Hvis afgiften på plastikposer af konventionel, fossil plastik hæves, men fastholdes for poser af genanvendt plastik, vil det øge efterspørgslen på danskernes plastikaffald, mener Brancheforeningen Cirkulær. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

Januarudsalget er godt igang, og når det gode tilbud er købt og betalt, følger der ofte en plastikbærepose med i købet. Og dermed står danskerne tilbage med et markant miljøproblem. Plastikposerne, der har været brugt til at bære indkøbene hjem, bliver nemlig hurtigt til affald.

Plastikposerne er lavet af fossil olie. Når de bliver til affald, udleder de CO2 og bidrager til klimaforandringerne – uanset om de nedbrydes i naturen, på et deponi eller ved energiudnyttelse.

Derfor foreslår Brancheforeningen Cirkulær at tredoble afgiften på plastikposer produceret af ny, fossil olie. Formålet er at styrke markedet for genanvendt plastik, så flere poser bliver lavet af ”gamle” poser.

”Det skal være attraktivt for virksomhederne at bruge genanvendt plastik i stedet for ny, fossil plastik til deres plastikposer. Samtidig ved vi, at afgifter virker. Derfor foreslår vi at modernisere miljøafgifterne, så vi styrker den cirkulære økonomi og sikrer, at de plastikposer, vi køber, bliver produceret så miljøvenligt som muligt", siger Jacob Simonsen, direktør hos Brancheforeningen Cirkulær, der repræsenterer 53 kommuner og kommunale affaldsselskaber.

Vi foreslår at modernisere miljøafgifterne, så vi styrker den cirkulære økonomi og sikrer, at de plastikposer, vi køber, bliver produceret så miljøvenligt som muligt.
Jacob Hartvig Simonensen
 

I 1993 var danskernes forbrug af plastikbæreposer vokset til over 700 mio. poser. Derfor blev der lagt afgift på plastikposerne, og siden da er forbruget faldet til ca. 460 mio. poser om året – eller hvad der svarer til ca. 85 poser per dansker.

Plastik er en omkostning for borgerne

Der er i dag ikke et velfungerende marked for genanvendelse af plast fra husholdningerne, da ny, oliebaseret plastik er billigt og nemt at arbejde med. Kommunerne betaler mange penge for at afsætte den plastik, de indsamler hos borgerne, til virksomheder, der vil genanvende plastikken og bruge den til nye produkter. I sidste ende betaler borgerne omkostningerne for, at plastikken bliver sorteret og genanvendt.

For at undgå at forbruget af plastikposer stiger samlet set, foreslår Brancheforeningen Cirkulær samtidig at fastholde det nuværende afgiftsniveau for poser lavet af genanvendt plastik og andre miljøvenlige alternativer.