Forsyningsstrategi: Regeringen tvangsprivatiserer danskernes skraldespand

Pressemeddelelse

Hvis regeringens forslag om tvangsprivatisering af borgernes genanvendelige affald gennemføres, vil det både betyde store samfundsøkonomiske tab – og at genanvendelsen sættes i stå.

Halsnæs - skraldebiler2

Brancheforeningen Cirkulær finder det højst overraskende, at regeringen i sin forsyningsstrategi foreslår at håndteringen af bl.a. borgernes genanvendelige affald tages væk fra kommunerne og i stedet skal tvangsprivatiseres.

Brancheforeningen Cirkulær finder det højst overraskende, at regeringen i sin forsyningsstrategi foreslår at håndteringen af bl.a. borgernes genanvendelige affald tages væk fra kommunerne og i stedet skal tvangsprivatiseres.

”Det er paradoksalt, at Lars Chr. Lilleholt siger, han ikke vil privatisere forsyningssektoren – men samtidig skriver i sin forsyningsstrategi, at kommunerne får pligt til at privatisere affaldshåndteringen af borgernes affald. Hvis kommuner og affaldsselskaber stadig skal stå med ansvaret, så vil vi også have mulighed for at løse opgaverne selv, hvis det er den samfundsøkonomisk bedste løsning,” siger Brancheforeningen Cirkulærs direktør Jacob Hartvig Simonsen.

Efter Brancheforeningen Cirkulærs mening kan regeringens udspil på dette område i yderste konsekvens medføre bl.a. større byrder for virksomhederne og at genanvendelsen sættes i stå.

Brancheforeningen Cirkulær peger på fire grunde til, at det er en dårlig idé at fratage kommunerne ansvaret for borgernes affald:

Kæmpe byrde for virksomhederne

Alle virksomheder, som ikke ligger i en privat bolig, skal med regeringens udspil indgå aftale med en eller flere kommercielle affaldsaktører om at hente alt deres affald. Det betyder, at op til 500.000 virksomheder skal ud og forhandle aftaler og indgå op til flere kontrakter med private affaldsvirksomheder.

”Landets små virksomheder og iværksættere pålægges med regeringens udspil en kæmpe administrativ byrde og en potentiel meget stor regning, hvor de i dag har service og sikkerhed for afhentning af deres affald gennem kommunens ordning,” siger Jacob Hartvig Simonsen.

10 skraldebiler på villavejen i stedet for 1

Samtidig vil regeringen lade borgerne helt fravælge den kommunale indsamling af genanvendeligt affald.

”I yderste konsekvens risikerer vi at få ti skraldebiler, som kører ned af den samme villavej, i stedet for én – samtidig med, at kommunerne skal opretholde et beredskab for samtlige ti vogne, hvis det frie marked ikke vil løse opgaven. Det siger sig selv, at det aldrig vil blive en samfundsøkonomisk effektiv løsning,” siger Jacob Hartvig Simonsen.

Genanvendelsen sættes i stå

Udmeldingen er særlig problematisk netop nu, hvor kommunerne landet over bl.a. investerer i nye skraldespande, som borgerne skal sortere f.eks. plast, metal, pap og papir ned i. Det sker som følge af den fortsat gældende ressourcestrategi, som sætter mål om minimum 50 procent indsamling af metal, papir, pap, plast, træ, madaffald og glas af husholdningernes affald i 2022.

”Over hele landet investerer kommunerne i nye skraldespande så borgerne kan sortere affald. Når der skabes usikkerhed om kommunerne fortsat skal have ansvaret for indsamlingen af affald eller ej, vil det være helt naturligt straks at sætte beslutning om fremtidige investeringer i genanvendelse i stå,” siger Jacob Hartvig Simonsen.

Kæderne klippes over

Ligeledes har flere kommuner investeret i nye sorteringsanlæg eller andre typer anlæg til det genanvendelige affald, som regeringen nu vil fratage kommunerne muligheden for at bruge. Det efterlader dels en regning for anlæg, som ikke må bruges, og dels sætter det en stopper for mere genanvendelse og innovation.

”Regeringen siger selv, at den kun vil konkurrenceudsætte forsyningssektoren, hvor det giver mening. Her giver det på ingen måde mening. Vi ved, at der er store gevinster at hente, hvis vi tænker affald hele vejen fra skraldespand til behandling. Den her strategi vil splitte værdikæderne op i atomer, så vi vil aldrig kunne følge rationaliseringsgevinsterne på tværs af sektorens mange opgaver. Det er ganske enkelt tåbeligt,” siger Jacob Hartvig Simonsen.

”Når udgangspunktet er et ønske om en effektiv forsyningssektor, undrer det os, at regeringen ikke har vurderet de økonomiske konsekvenser, ved at et vende helt op og ned på den måde, vi skal sikre indsamling og genanvendelse af affald i fremtiden. Danmarks affaldssektor er i dag i absolut verdensklasse, med tilfredse kunder og fokus på udvikling, mere sortering, mere genanvendelse, mere miljø. Regeringens idéer på genanvendelsesområdet, virker som en pludselig og uigennemtænkt idé uden belæg og bund i virkeligheden,” slutter Jacob H. Simonsen.