Gode tiltag i ny handlingsplan for cirkulær økonomi

Høringssvar

Brancheforeningen Cirkulær har afgivet høringssvar til EU Kommissionens nye handlingsplan for cirkulær økonomi. I høringssvaret peger foreningen blandt andet på bedre produktpolitik og fælles piktogrammer som løsninger på affaldssektorens udfordringer.

EU2

I midten af marts udkom EU kommissionens Circular Economy Action Plan. Handlingsplanen er en vigtig del af kommissionens ”New Green Deal”, og indeholder en række initiativer til hvordan vi i Europa skal producere og forbruge mere bæredygtigt. Brancheforeningen Cirkulær har fået planen i høring, og fokuserer i høringssvaret på især bedre produktpolitik og ensartning af piktogrammer som svar på affaldssektorens udfordringer.

Opbakning til klogere produktpolitik

I sit høringssvar bakker Brancheforeningen Cirkulær op om kommissionens indsatser om bedre produktpolitik. Bæredygtig produktpolitik, herunder krav til design, er afgørende for, at affaldsmængderne kan blive bragt ned, og at mere affald kan indgå i genbrugs- og genanvendelsesloops. 

Brancheforeningen Cirkulær bakker desuden også op om bedre vilkår for reparation og genbrug, at der er stort behov for at se på både reparation og forlængelse af garantiperioden for især husholdningsprodukter, som også fremgår af foreningens udspil Mere genbrug – bedre klima

Brancheforeningen Cirkulær er desuden positive overfor takterne om, at emballager skal designes til genbrug og genanvendelse. Kommissionen peger på de første brancher, hvor man kan forestille sig at stille krav om optag af genanvendte plastressourcer, og her peges blandt andre på emballager. Foreningen mener dog, at tidsfristen for hvornår emballager skal være genbrugelige eller genanvendelige godt kan fremrykkes til år 2025, da mange emballageproducenter selv har sat sig dette mål. 

I Danmark har vi allerede første erfaringer med at påføre affaldssorteringspiktogrammer på emballager. Piktogrammerne hjælper borgerne med at affaldssortere korrekt, og derfor vil brugen af piktogrammer være et vigtigt skridt på vejen mod produkter, der er bedre genanvendelige. Foreningen opfordrer derfor i sit høringssvar Regeringen til, i samarbejde med KL og foreningen selv, at fremme de fælles piktogrammer i det videre EU-arbejde på området.

Fælles piktogrammer til EU

I handlingsplanen for cirkulær økonomi foreslår kommissionen et harmoniseret system til affaldsindsamling i EU. Fremfor at fokusere på ens spande, foreslår Brancheforeningen Cirkulær den danske Regering at promovere det fælles piktogramsystem i samarbejde med foreningen selv og KL. 

Det fælles piktogramsystem tager afsæt i, at der eksisterer forskellige ordninger og forskellige sammenblandinger af fraktioner. Det er løst ved ”Lego-klods”-princippet: hvert materiale har sit eget piktogram – og indsamles materialet sammen med et andet materiale påføres indsamlings-materiellet to (eller flere) piktogrammer.

Derudover er systemet i fuld gang med at blive udbredt til vores nordiske naboer. I Norge har de netop lanceret deres eget system, der er tilpasset det norske forhold, og i Sverige har man påbegyndt en lignende proces. Derudover er Finland også interesseret i at deltage i et piktogramsamarbejde. 

Løsningen med fælles affaldspiktogrammer er en mere pragmatisk, og frem for alt mere realiserbar løsning, end harmonisering af spande og deres farver

Kontakt

Nana Winkler
Specialkonsulent
7231 2075