Godt at regeringen bakker op om kommuners arbejde for ensartet affaldssortering

Nyhed

Regeringens strategi for cirkulær økonomi rummer gode initiativer – blandt andet er det positivt, at regeringen bakker op om kommunernes arbejde for mere ensartet sortering og fælles kommunikation. Kommunerne leverer nemlig varen i form af stigende genanvendelsesprocenter, viser ny statistik.

Vestforbrænding - sortering husstand

Genanvendelsen stiger for hvert år, viser nye statistik. Alligevel ønsker kommunerne og affaldsselskaberne at gøre det nemmere at sortere affaldet, og det mener regeringen også i sin strategi for cirkulær økonomi. Foto: Vestforbrænding.

Nemmere og bedre affaldssortering er afgørende for mere cirkulær økonomi. Det mener Brancheforeningen Cirkulær – interesseorganisation for kommuner og kommunale affaldsselskaber. Derfor er det positivt at regeringen bakker op om den dagsorden i sin netop offentliggjorte strategi for cirkulær økonomi.

Strategien rummer en række initiativer, der skal gøre op med Danmark som et forbrug-og-smid-væk-samfund – blandt andet initiativ nummer 9 om at ’udarbejde fælles vejledninger om sorteringskriterier og indsamlingsordninger for husholdningsaffald,’ som der står.

Kommuner og affaldsselskaber er i fuld gang

Og det er kommunerne og de kommunale affaldsselskaber faktisk allerede i gang med.

”Vi er i fuld gang med netop at skabe ensartede kriterier for affaldssortering hjemme hos danskerne, ligesom de fælles affaldspiktogrammer giver en mere ensartet kommunikation på tværs af landet om, hvordan man sorterer sit affald. Derfor er det positivt at regeringen tager bestik af dette arbejde og bakker op om det, ved at tage det med i sin strategi,” siger Mikkel Brandrup, politisk chef i Brancheforeningen Cirkulær.

Der ligger således allerede nu fælles sorteringskriterier for seks typer affald, og inden året er omme vil det tal være vokset til 12.

Samtidig har over halvdelen af kommunerne taget det fælles piktogramsystem til sig, enten på genbrugspladserne, på folks skraldespande derhjemme eller begge steder. Dertil kommer en række almene boligselskaber, der på eget initiativ har taget piktogrammerne i brug.

Genanvendelsesprocent er nu på 48 procent

Samlet set er kommunerne således godt i gang med et indfri de landspolitiske ønsker om mere enkel sortering og højere genanvendelse.

Den seneste nationale affaldsstatistik viser bl.a., at indsamlingen af husholdningsaffald til genanvendelse har taget et flot hop opad, og i 2016 lå på 48 procent. For de syv fokusfraktioner er tallet steget til 36 procent i 2016, og ifølge Rambølls fremskrivning for Miljøstyrelsen når vi det fastsatte mål på 50 procent i 2022.

Det skyldes i høj grad at kommunerne de sidste par år har rullet nye affaldsspande ud, så borgerne kan sortere mere affald derhjemme. I 2019 vil det således være muligt for borgerne i 76 kommuner (med i alt 4,7 mio. mennesker) at få hentet plastikaffald hjemme hos dem selv.

”Det handler om at gøre det nemmere og enklere at sortere affaldet, og ved at fastholde det kommunale ansvar og ejerskab i affaldssektoren, kan vi sikre fokus på de dobbelte bundlinjer – herunder mere genanvendelse og bedre service for borgerne. Og det virker, kan vi med al tydelighed se af den stigende genanvendelsesprocent,” siger Mikkel Brandrup.