Her er de nominerede til Verdensmålsprisen 2023

Nyhed

Renosyds kvashegn, Vestforbrændings genbrugsmål og Arwos’ indsats for at involvere medarbejderne i mere genbrug er de nominerede projekter til Brancheforeningen Cirkulærs verdensmålspris.

Verdensmålspokalen

Genbrug, medarbejdertrivsel og kvashegn er hovedelementerne i årets tre nominerede projekter til Brancheforeningen Cirkulærs verdensmålspris.

Arwos har med fokus alene på medarbejderinvolvering mere end fordoblet genbruget i sine genbrugsbutikker og samtidig styrket trivslen, Renosyd har etableret 37 kvashegn med borgernes have-’affald’, og Vestforbrænding har sat et mål om 30.000 tons genbrug i 2030.

Tilsammen viser de spændvidden i de mange projekter, den kommunale affaldssektor arbejder med, som taler direkte ind i opfyldelsen af Verdensmålene. 

Naturligt nok fylder verdensmål 12 om ansvarligt forbrug og produktion, men også mål 8 om anstændige jobs og mål 15 om livet på land er i spil i dette års nominerede projekter.

Prisen uddeles på foreningens årsmøde Affald 2023 den 24. maj.

Herunder kan du læse mere om de tre nominerede projekter – i alfabetisk rækkefølge:

Arwos: Mere til direkte genbrug – #1000ton

Arwos direkte genbrug
På Arwos' facebook-lignende intranet har medarbejderne delt opslag om genbrugsfund og initiativer, der har bidraget til at nå 1.000-ton-målet. Foto: Arwos.
 

Arwos har på to år mere end fordoblet mængden af direkte genbrug - ikke med massive investeringer i robotteknologi, men alene med et simpelt fokus på en målrettet adfærdsændring internt i virksomheden.

Arwos har i mange år haft fokus på omsætningen i sine to genbrugsbutikker i Aabenraa og Padborg. Men i 2021 begynder medarbejderne på egen hånd at fokusere på mængderne, og derfor gør Arwos det til et fælles projekt i hele medarbejderkæden at nå 1.000 tons genbrug i 2022. Medejerskab har været essentielt for projektet, der er grundlæggende afhængigt af medarbejdernes fælles adfærd.

Der er etableret vægte, så alt ind og ud af genbrugsbutikkerne vejes, og Arwos’ intranet er blevet en platform for interaktion, erfaringsudveksling og deling af de gode genbrugsfund. Målet blev nået med udgangen af 2022 med 1.005 ton genbrug, ligesom medarbejdertrivslen er steget.

Renosyd: Mere natur – mindre affald

Kvashegn Renosyd
Mange af Renosyds kvashegn er etableret på skoler, hvor de indgår i undervisningen om biodiversitet og affald. Foto. Per Bille/Skanderborg Kommune.
 

Er haveaffald overhovedet affald? Det relevante spørgsmål stiller Renosyd implicit i sit initiativ ’Mere natur – mindre affald.’

Med planlægning og etablering af (indtil videre) 37 kvashegn, inviterer Renosyd alle borgere i Skanderborg og Odder til at forholde sig til deres haveaffald på en ny måde. Hegnene er opført i 2022-23 og strækker sig tilsammen over 2.200 meter. Initiativet binder 1.260 tons CO2 og medfører, at Renosyd forarbejder 1.000 ton mindre haveaffald og sparer såvel emissioner og omkostninger ved håndteringen.

Ligeledes styrker kvashegn den lokale biodiversitet – noget der løbende dokumenteres i samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet.

23 af kvashegnene er etableret på skoler, hvor de både tjener til opbygning af nye udeområder samt til undervisningen, hvor 6.500 skoleelever har fået kendskab til, at haveaffald er en ressource. Renosyd går med initiativet helt tæt på kunde- og borgersamarbejdet og understøtter og faciliterer lokalt engagement i den grønne omstilling.

Vestforbrænding: 30.000 ton affald udsorteret til genbrug i 2030

Vestforbrændings genbrugsteam viser arbejdet med genbrug
Vestforbrænding har oprettet et særligt genbrugsteam, som styrer arbejdet med at nå genbrugsmålet sammen med ejerkommunerne. Foto: Vestforbrænding.
 

Vestforbrænding har sat et ambitiøst mål om at udsortere 30.000 ton affald til genbrug i 2030. Skal målet nås, skal der udvikles nye affaldsløsninger, som muliggør, at indsamling og afsætning af genbrugsemner kan skaleres. 

Nye løsninger på nye markeder kræver også nye samarbejdspartnere. Vestforbrænding er derfor i udvikling af de nye løsninger i tæt dialog med private aktører som fx Stark, J. Jensen Genbrug, Genbyg, Solum, Greendozer, Ikea m.fl.

Til at drive udviklingen har Vestforbrænding etableret en ny genbrugsafdeling, som på 1,5 år har iværksat mere end 10 forskellige forsøg med fokus på udsortering fra blandt andet bygge-, træ- og elektronikfraktionerne på genbrugsstationerne. Erfaringerne og viden bliver løbende delt med både ejerkommuner og andre interessenter fra affaldsbranchen for at inspirere til lignende initiativer.