Nu skal du sortere dine udtjente tekstiler 

Pressemeddelelse

Mange kommuner har allerede sortering af tekstilaffald, og endnu flere kommer til henover sommerperioden. Men du skal kun sortere slidte og udtjente tekstiler – for er dit tøj stadig funktionelt og godt til, at andre kan have det på, skal det som altid gives eller sælges til genbrug.

Pose til storskrald med tekstilaffald

Mange skal sortere tekstilaffald i en pose, som stilles ud til storskrald. Andre steder kan du lægge posen i beholderen til pap/papir. Bor du i lejlighed, vil du som regel skulle sortere tekstilaffald i en container samme sted, som du afleverer dit øvrige affald. Foto: Odense Renovation.

Juli måned markerer det officielle startskud for, at danskerne skal sortere tekstilaffald, og at kommunerne skal hente det hjemme hos husholdningerne. Men selvom mange kommuner allerede har været i gang længe, er det stadig vigtigt at minde om, at ’tekstilaffald’, som fraktionen hedder, kun er til slidte og udtjente tekstiler. Godt og funktionelt tøj skal stadig gives eller sælges til genbrug.

”Det er vigtigt, at det kun er de udtjente tekstiler og det nedslidte tøj, der sorteres som tekstilaffald. Tøj, sko og andre tekstiler, som stadig er funktionelt, skal doneres til genbrugsbutikker, venner og bekendte – eller måske sælges på de mange forskellige online platforme til genbrugstøj. Kort sagt: jo mindre til tekstilaffald og jo mere direkte genbrug, jo bedre er det for miljø og klima”, siger Jens Bomann Christensen, direktør i Brancheforeningen Cirkulær, der repræsenterer kommuner og kommunale affaldsselskaber.

Denne måde at skelne mellem tøj til genbrug og tekstiler til tekstilaffald, kan være svær for den enkelte borger. Derfor er budskabet vigtigt at kommunikere ud, mener Kenneth Kamp Butzbach, generalsekretær i brancheforeningen Isobro, der blandt andet repræsenterer humanitære organisationer, der indsamler og sælger genbrugstøj.

”Danskerne skal i virkeligheden bare gøre, som de plejer med deres genbrugelige tøj: Sorter det og smid det i en genbrugscontainer, stil det foran en genbrugsbutik eller aflever det på genbrugshjørnet på din affaldsstation,” siger Kenneth Kamp Butzbach og fortsætter: ”Hvis vi skal sikre os, at danskerne fortsat bidrager til genbrugskæden, skal der bedre oplysning til, om hvad der er egnet til genbrug, og hvad der er tekstilaffald. Og det er ikke bare en folder i brevkassen, men information på flere kanaler, så vi rammer alle danskerne bredt.”

Producentansvar kan løse problemer

Tekstilaffaldet skal sorteres, fordi det er første skridt til at f.eks. en udslidt trøje kan trevles op, så fibrene ideelt set kan indgå i produktionen af nyt tøj. Men sortering gør det ikke alene, for der er andre grundlæggende problemer, der forhindrer fuld cirkulær økonomi for tøj og tekstiler.

Meget tøj består af flere typer fibre, både naturlige og syntetiske, og det gør det svært at ’skille’ trøjen ad igen. Generelt er der mangel på teknologi og kapacitet til at genanvende tekstiler, især til fiberniveau, så de kan bruges til nye tekstiler. Meget tekstilaffald vil derfor blive downcyclet til andre produkter, som isolering, pudseklude, flyttetæpper og byggeplader.

En løsning er derfor at indføre udvidet producentansvar på tøj og tekstiler, mener Brancheforeningen Cirkulær.

”Det er afgørende at mode- og tekstilindustrien får et formelt ansvar, så tøj- og tekstilproduktionen kan blive mere cirkulær – og et afgørende element er udvidet producentansvar. Producenterne ved for det første allerbedst, hvad der er i de produkter, de sælger i butikkerne, og så siger de for det andet, at de gerne vil have mere genanvendt materiale i deres produktion og være mere cirkulære. Vi synes, det er oplagt at binde de to tråde sammen,” siger Jens Bomann Christensen.

Udvidet producentansvar går kort fortalt ud på, at producenten af f.eks. en t-shirt betaler en afgift, der skal dække omkostninger ved at håndtere t-shirten, når den ikke længere kan bruges. Jo flere grønne tiltag, producenten gør for t-shirten holder længere og nemmere kan genbruges og genanvendes, jo lavere skal afgiften være.

EU-Kommissionen forventes snart at foreslå obligatorisk producentansvar i alle EU-lande – men Danmark bør gå foran og indføre det allerede nu, ligesom vi har indført sortering af tekstiler inden EU's deadline, som er 1. januar 2025.

Hvad er forskellen på genbrug og genanvendelse af tøj og tekstiler?
  • Tøj og tekstiler, der stadig kan bruges, skal du give til genbrug, f.eks. en velgørende organisation. Du kan også prøve at sælge det online eller på loppemarkeder. Husk, at hullede cowboybukser osv. godt kan bruges til f.eks. arbejdstøj.
  • Udslidt tøj og tekstiler, som ikke længere kan bruges til beklædning (eller repareres), skal sorteres som tekstilaffald, så det kan blive genanvendt. Her bliver tøjet ideelt set trevlet op, spundet til nye fibre og indgår i produktionen af nye tekstiler. Husk, at tøjet skal være vasket og tørt, inden du sorterer det.
  • Derudover er der desværre stadig en lang række tekstiler (f.eks. regntøj) som kan være imprægneret med problematiske stoffer som PFAS og andre kemikalier. Dem har Miljøstyrelsen bestemt skal sorteres som restaffald.
  • Udtjente tasker, bælter og sko samt læder har Miljøstyrelsen vurderet ikke skal sorteres til tekstilaffald – det skal også til restaffald.

Læs hele sorteringsvejledningen og mere info om tekstilaffald på Miljøstyrelsens hjemmeside.

 

Kontakt

Niels Toftegaard
Kommunikationschef
2633 0462