Plastikproblemer skal løses med krav til industrien

Nyhed

Det er vigtigt at sortere plastikemballager, for dele af det kan stadig genanvendes. Samtidig skal problemerne med det ikke-genanvendelige plastik løses med skærpede krav til industrien – gerne i hele EU, mener Brancheforeningen Cirkulær.

Dansk Affald - plastik

Kommuner og affaldsselskaber betaler ofte flere tusinde kroner per ton for at få borgernes plastikaffald sendt til genanvendelse. Det skyldes, at især plastikemballager består af mange forskellige typer plastik, som skal eftersorteres, vaskes og oparbejdes igen til ny plastik.

Flere og flere danskere sorterer plastikemballage derhjemme, og det er vigtigt at fortsætte det gode sorteringsarbejde – også selvom særligt plastikemballage kan være dyrt og svært at genanvende.

Det mener Brancheforeningen Cirkulær – interesseorganisation for kommuner og affaldsselskaber – efter den seneste tids historier i medierne om, hvor meget af danskernes plastikaffald der rent faktisk bliver brugt igen.

”Det er vigtigt at fortsætte plastiksorteringen, selvom man kan få indtrykket af, at det ikke nytter noget. En del af det kan jo faktisk bruges igen, og det kan være svært for den almindelige forbruger – og faktisk også for eksperter – at vurdere om den ene eller den anden plastikemballage kan genanvendes,” siger Niels Toftegaard, kommunikationskonsulent i Brancheforeningen Cirkulær.

Plastikemballager skal ensrettes

Det helt store problem er, at særligt plastikemballager består af et væld at plastiktyper i mange forskellige farver, som endda kan være svejset sammen. Det gør det svært at eftersortere og skille ad, og dermed også svært at bruge plastikken i nye produkter.

”Derfor skal vi stille krav om, at plastindustrien designer emballagerne, så de nemmere kan bruges igen, og at de i højere grad bruger genanvendt plastik i stedet for ny plastik,” siger Niels Toftegaard.

Skal løses internationalt

Behovet for færre typer plastikemballager har miljøminister Lea Wermelin heldigvis til Folketinget nævnt som afgørende, ligesom hun vil finde løsninger på plastikproblemerne både herhjemme og i EU. Det glæder Brancheforeningen Cirkulær.

”Vi bakker op om miljøministerens fokus på at samarbejde med de øvrige miljøministre i EU. Plastikproblemerne er grænseoverskridende, og det kræver samarbejde og omstilling af hos alle – plastikproducenter, myndigheder, affaldsselskaber og borgere, både i Danmark og EU,” siger Niels Toftegaard.

Særligt problem med emballager

Det er også vigtigt at skelne, for det er særligt plastikemballage, der ofte er svær at genanvende – omkring 30-50 procent. Omvendt kan store plastikprodukter – havemøbler, tagrender og legetøj – man typisk afleverer på genbrugspladsen, nemmere genanvendes, helt op mod 100 procent.

Tre gode grunde til at sortere plastik
  1. Meget af plastikaffaldet kan godt bruges igen. Men selv ikke eksperter kan altid vurdere ved første øjekast, om et stykke plastik kan genanvendes eller ej. Derfor er det bedst at sortere det hele.
  2. Når kommuner og affaldsselskaber får alt det sorterede plastikaffald, bliver vi klogere på, hvad der skal ændres på både i design af plastikken og samt i affaldshåndteringen, så mere kan genanvendes.
  3. Teknologien og særligt plastikemballagerne udvikler sig, så hvad der ikke kan genanvendes nu, kan måske om et halvt år – uden at man som almindelig forbruger lægger mærke til det.

 

Kontakt

Niels Toftegaard
Kommunikationschef
2633 0462
Nana Winkler
Specialkonsulent
7231 2075