REFA udvider til 11 plastfraktioner

Nyhed

Fra 1. marts 2019 har REFA gjort det muligt for borgerne at bidrage til en renere sortering af plast. Det sker ved at udvide antallet af plastikfraktioner til hele 11 på samtlige 17 genbrugsplader på Lolland og Falster. Sorteringen sikrer større kvalitet i afsætningen, og det giver både bedre økonomi, miljø og gladere borgere.

REFA - genbrugsplads

Samtidig med udvidelsen af plastiksorteringen er REFA gået i gang med at bruge det fælles piktogramsystem. Foto: Niels-Erik Sakariassen, REFA.

Det er nu muligt at sortere blandt andet flamingo, valgplakater og PET-flasker på alle REFAs 17 genbrugspladser på Lolland og Falster. Det sker dels for at imødekomme et stigende antal borgeres ønske om at komme af med plasten på en ordentlig måde, men også for at optimere genanvendelsesprocenten på det materiale, der sendes til oparbejdning i plastikindustrien. Her er REFAs mål at sikre en genanvendelse på mellem 80-90% af det indsamlede plastik.

”Vi har fulgt med i, hvor høj den reelle genanvendelsesprocent er hos andre selskaber, og med det nye EU-direktiv må det være den rigtige vej at udvide kildesorteringen af plast”, siger affald- og logistikchef hos REFA, Niels-Erik Sakariassen.

Med de 11 plastikfraktioner på genbrugspladserne forventer REFA en fordobling af den indsamlede plastmængde. Niels-Erik Sakariassen oplever, at borgerne er yderst interesserede i at sortere korrekt, og forventer derfor at modtage 600 tons plastik årligt fremfor de hidtil 300 tons.

Bedre økonomi i afsætningen

REFA sorterer følgende typer på alle genbrugspladser:
  • Havemøbler
  • Klar folie
  • Farvet folie
  • Store emner - typisk PP/PE-materiale
  • Små emner fra husholdningen
  • Flamingo PS
  • Kasserede affaldsbeholdere
  • Dunke og bøtter
  • PET-flasker uden pant
  • Hård PVC
  • Valgplakater

Herudover tager REFA imod al ren plast, hvorimod halvfyldte emballager – eksempelvis ketchupflasken - skal i restaffaldet derhjemme.

Læs mere om plastsorteringen på REFAs genbrugspladser her.

Bedre sortering giver bedre afsætning – og det kan også mærkes på økonomien.

”Ved at holde så meget som muligt adskilt opnår man også en bedre afregningspris”, siger Niels-Erik Sakariassen.

REFAs nye fraktioner er valgt ud fra afsætningsmuligheder hos diverse aftagere. At der åbnes for yderligere sortering af plastik, skyldes at det er blevet muligt at afsætte plasten til virksomheder, der genanvender plasten til nye produkter. I øjeblikket afsætter REFA størstedelen af fraktionerne til Ragnsells, men enkelte fraktioner afsættes direkte til andre aftagere - nogle lokalt på Lolland, og andre i Holland. Afsætningsmulighederne og økonomien heri er også årsagen til, at blandt andet hård plast er opdelt i små og store emner.

 

Kommunikation er vejen til ren sortering

For at sikre en vellykket og ren sortering, har REFA sørget for grundig vejledning til borgerne, der besøger genbrugspladsen. Ved besøget vil borgerne også blive mødt af piktogrammer som er ens for alle indsamlingsområderne for at gøre det nemt at orientere sig. Pladsmedarbejderne vejledes af REFAs kommunikationsafdeling for at kunne rådgive borgerne bedst muligt, og alle 34 ansatte har været på plast-kursus for at få uddybende kendskab til sorteringen. Som en ekstra indsats har REFA afholdt sorteringsworkshops for at uddanne interesserede borgere til en form for ambassadører eller affaldseksperter i den nye sortering, med formålet om at oplyse, inspirere og sprede det gode budskab om korrekt sortering.

Det positive resultat og opbakningen fra borgerne har fået REFA til at tænke i yderligere udvidelse af fraktionerne. De oplever nemlig også, at erhvervslivet har stigende interesse i at medvirke til god sortering. Derfor bliver kofangere muligvis en del af udvidelsen – en sortering, som allerede er mulig hos REFAs naboselskab AffaldPlus, der dækker seks sjællandske kommuner.

Kontakt

Nana Winkler
Specialkonsulent
7231 2075