Spændende nyt fra Tyskland: Ensret plastiktyper og hyldest til OPP

Debat

Den tyske genanvendelsesindustri vil have ensrettet plastiktyper. Og en Tysklands største private affaldsvirksomheder hylder OPP. Spændende meldinger, mener Brancheforeningen Cirkulær, som vi i Danmark bør lade os inspirere af.

Remondis Tyskland - sortering

Den tyske affaldsgigant Remondis meldte for nylig ud, at den er tilhænger af fælles selskaber med kommunerne – det er tilmed her, selskabet gør sine bedste forretninger. Og nu er Remondis blevet en officiel spiller på det danske marked, idet virksomheden har købt vognmandsselskabet M.Larsen. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

Af Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Brancheforeningen Cirkulær.

Syd for grænsen kommer der for tiden spændende meldinger på affaldsområdet – og de er værd at lade sig inspirere af her i Danmark.

Ensret plastikemballage

Den tyske genanvendelsesindustri vil have ensrettet plastikemballage til kun at bestå af tre typer. Færre typer plastik vil gøre sorteringen og dermed den efterfølgende genanvendelse væsentligt nemmere. Det er en stærk og positiv melding, som vi i Brancheforeningen Cirkulær til fulde bakker op om. Kort sagt mener den tyske genanvendelsesindustri at:

  • Emballageproducenterne kun skal bruge polyethylen (PE-LD og PE-HD), polypropylen (PP) og polyethylenterephthalat (PET).
  • Plastikbakker af PET skal være gennemsigtige og ikke må bestå af flere lag med forskellige plastikpolymerer.
  • Emballageproducenterne skal stoppe med at lime ting af andre materialer på emballagerne (som f.eks. etiketter, sleeves eller andre ting af f.eks. PVC, PET, papir eller aluminium.)
  • Der må ikke tilsættes unødvendige fyldstoffer.
  • Emballagedesignere skal i deres design undgå henkastet affald, f.eks. ved undgå små og løse låg på plastemballagerne, og plastikemballager skal kunne identificeres som plastik, og ikke være forklædt som papiremballager.
  • Dertil skal marketingseksperter tænke sig om og undgå sorte emballager, unødvendig farvegivning samt påtryk.

I vores affaldssorteringsudspil Den Grønne Tråd foreslår vi på linje med den tyske industri en forpligtende positivliste over plastiktyper, der indgår i emballager. Og i vores plastikstrategi har vi som mål, at al plastikemballage skal være designet til genanvendelse i 2025.

Det er fint, at supermarkederne bruger blandt andet plastikemballage til at forlænge fødevarernes holdbarhed og beskytter dem mod slag og stød, så vi undgår madspild. Men det er ikke et argument for at fråse i en myriade af plastiktyper, laminater og farver til emballagen.

Vi hører ofte fra den danske industri, at det ikke er muligt eller fornuftigt at indføre nationale krav, når design, produktion og forbrug af produkter bliver mere og mere internationalt. Imidlertid er det særligt interessant at meldingen her kommer fra Tyskland, Danmarks største handelspartner.

Brancheforeningen Cirkulær håber, at miljøminister Esben Lunde Larsen vil lade sig inspirere af forslaget fra den tyske industri, når han skal udarbejde Danmarks plastikhandlingsplan.

OPP er det bedste

En anden markant nyhed fra det tyske handler om offentligt-privat samarbejde, som vi i Brancheforeningen Cirkulær er store fortalere for, men som de danske regler i dag hindrer på unødvendig vis.

Den tyske affaldsgigant Remondis meldte for nylig ud, at den ligeledes er tilhænger af fælles selskaber med kommunerne – det er tilmed her, Remondis gør sine bedste forretninger. Det kommunale affalds- og renholdelsesselskab i Berlin ejer f.eks. sammen med Remondis et stort og moderne anlæg til sortering og afsætning af papiraffald, som hvert år håndterer 130.000 tons papir fra både husholdninger, erhverv og industri. Alt i alt et offentligt-privat selskab, der giver lokale jobs og lokal affaldsbehandling til glæde for både økonomi og miljø.

Hvorfor er det interessant for Danmark? Det er det, fordi Remondis netop har købt det danske affaldsselskab M. Larsen, og nu for første gang har benene indenfor på det danske marked. Men, hvis Remondis skulle have lyst til også i Danmark at etablere formelle OPP-samarbejder med kommunerne, risikerer den tåbelige skrivebordsopdeling af husholdningsaffald og erhvervsaffald at stå i vejen. Og hvis regeringens forsyningsstrategi og ambition om indhegning af kommunerne bliver til virkelighed, får tyskernes OPP-drømme i Danmark det endelige dødsstød.

I Brancheforeningen Cirkulær har vi foreslået en ny model for fælles offentlig-privat ejerskab af genanvendelsesvirksomheder, som kan kickstarte innovationen på affaldsområdet.

Vi håber, at forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt vil lade sig inspirere af dette forslag samt Remondis’ positive tilgang til OPP, hvis han vil ændre i de fremtidige rammer for affaldssektoren.